Szeptember 12: iPhone 5, új iPod touch, iOS 6, új iPod nano event összefoglaló

A tegnapi nap volt idén a negyedik gyereknap az Apple-fan számára, merthogy tegnapelőtt megrendezésre került a várva várt szeptember 12-i eseménySan Franciscói Yerba Buena Center-ben az Apple CEO-ja, Tim Cook vezényletével. Az event-en bejelentésre került a már szinte nyilvánvaló iPhone 5, új iPod touch, az iOS 6 kiadási dátuma illetve az iPod nano-k színei is frissítve lettek, hogy stimmeljenek az új iTouch színeivel.

iPhone

 

A hivatalos iPhone 5 szinte mindenben egyezik azokkal a példányokkal, amiket kínai gyárakból láttunk “kiszökni”, így nem volt nagy meglepetés a külső illetve az újdonságok. A legújabb iPhone egy 4-inches Retina kijelzővel büszkélkedhet, amelynek felbontása 1136×640, szóval szélességében nem, viszont hosszúságában annál inkább változott elődjeihez képest. Az új készülék új processzort is kapott, ami a sorban következő A6-os nevet kapta, és az Apple szerint kétszer gyorsabb az A5-ösnél, ezzel gyorsabbá és versenyképesebbé téve a telefont.

MicroSIM helyett nanoSIM-et tudunk csak a készülékkel használni, amelynek csupán a készüléken belüli helyspórolás a célja, illetve amerikai hálózaton lehetséges lesz velük az LTE szupergyors mobilnet-hálózat elérése. A kamera maradt ugyanaz, mint ami az iPhone 4S-ben van, annnyi különbséggel, hogy mivel a készülék is pár milliméterrel vékonyabb, így értelemszerűen a kamera sem foglal annyi helyet. Végezetül pedig talán a legdrasztikusabb újítás – az új dock-csatlakozó és kábel. A ‘Lightning‘ névre keresztelt csatlakozó 80 százalékkal kisebb illetve tartósabb, mint az eddigiek.

iPod

 

Az eventen nem csak az iPhone körül forgott minden, frissült az iPod-család is! Az új iPod touch ugyanolyan nagyságú és felbontású kijelzővel lett ellátva mint az 5-ös iPhone, és még Siri-t is kapott. Új fülhallgatóval jön majd, ami az Apple szerint jobb hangzást biztosít majd. Belül egy A5-ös chip található, ami méggördülékenyebbé teszi a játékok és programok futtatását. Több, fiatalos és élénk színben lesz kapható: alumínium (szürke), kék, fekete, piros és sárga. A hátsó kamera 5 Megapixelesre lett frissítve vakuval, és 1080p illetve 720p felbontású videót is tudunk már felvenni a hátsó illetve elülső kamerával az új iTouch-on.

Egy új iPod nano generáció is bejelentésre került, ami szerintem kicsit úgy néz ki mint egy D-kategóriás iPod-másolat… Az ikonok és maga a kinézet elég közönséges, nem nagyon Apple-stílusú véleményem szerint. Mindenesetre mint már mondtam, itt is újított az Apple: nagyobb, 4-inches kijelző, vékonyabb kivitel, FM-tuner, jobb akksi, és természetesen a Lightning-csatlakozó.

Az iPod shuffle-ről sem felezdtek meg – a készülék marad ugyanaz, viszont több színben lesz elérhető a legkisebb iPod, így passzol a többihez, és biztosan minden igényt kielégít szín terén.

iOS és OS X

A világ legfejlettebb mobil operációs rendszere már a hatodik nagyobb verziónál jár, ráadásul nem is akármilyen újítások jönnek kedvenc iOS-es készülékeinkre. A WWDC-n bejelentett újdonságok között van az új Maps alkalmazás aminek okairól már korábban írtunk, a Twitter-integráció sikerén felbuzdulva bevezetett Facebook-integráció, a Passbook, iCloud Tabs és a “Do Not Disturb” beállítás. Az iOS 6 az iPhone 3GS, 4, 4S, új iPod touch illetve iPad 2 és 3 készülékekre lesz elérhető 2012. szeptember 19-től, viszont a GM seed már elérhető fejlesztők számára.

A Mac OS X Mountain Lion az eddigi leggyorsabban fogyó OS X 7 millió eladással a megjelenéstől számítva az event napjáig. A statisztika szerint minden iOS-készüléktulajdonos átlagosan 100 App Store-alkalmazást használ, és már több, mint 700.000 alkalmazás közül választhatunk, amely közül 250.000 speciálisan az iPad-re készült.

Ezeken a kiemelkedő statisztikákon kívül az Apple még egy újítást bejelentett: frissítve lesz az iTunes Mac-es, Windows-os és iOS-es verziója is, kívülről és belülről egyaránt.

Aki szeretné felvételről megtekinteni az eseményt és látni ahogy Tim Cook és kollégái bejeltenek ennyi izgalmas újdonságot és terméket, az itt megteheti!

One thought on “Szeptember 12: iPhone 5, új iPod touch, iOS 6, új iPod nano event összefoglaló

Comments are closed.