Steve is így csinálná

Nagyon vicces olvasni a “Steve ha élne…” kezdetű üzeneteket. Steve ha élne, kicsit előrébb tartana talán a fejlesztés, de biztos vagyok benne, hogy még anno ő indította az Apple Maps alapjait. Az Apple iránya, hogy saját kezébe veszi a térkép kezelést egy logikus, de nehéz döntés.

A Google és az Apple régóta játszák a kisebb és nagyobb játszmáikat. Egyszer az egyik lép bele a másik intimszférájába, másszor a másik. Ismerjük pl. a csatározást okostelefon fronton, nem is mennék bele annak a részleteibe. Sokkal izgalmasabb, ami most történik az iOS 6 tekintetében. Apple egészen mostanáig függött a Google-től. A Google Maps bizony nem olcsó mulatság. És nagyon nem mindegy, mit használ az Apple a mobil eszközein.

Ennek ellenére rengeteg dolgoban biztos vagyok, hogy továbbra is együttműködik az Apple és a Google. Pl. továbbra is a Google a default keresőmotor a Safariban desktopon is, s iPhone/iPad eszközökön. Természetesen nagy pénzek mozoghatnak ilyenkor a háttérben, amiről általában mi nem tudunk.

Tehát az iOS 6-os verzióig a Google Maps és a YouTube (saját Apple fejlesztés) kliens része volt a rendszernek. Ezen most egy huszárvágással változtatott az Apple és “kidobta” a két alkalmazást.

A YouTube esetében ez még nem is annyira izgalmas, már van egy YouTube app az AppStore-ban. Ami miatt az iPad felhasználók már fel is lázadtak, mert iPad kijelzőre nincs optimalizálva az alkalmazás.

Ennél sokkal izgalmasabb a Maps kérdés. Az Apple Maps hibáit, s hiányoságait gyüjtik a The amazing iOS 6 Maps tumblr blogon, s ha bárki rákeres az új Maps-re, akkor rengeteg siránkozást fog találni.

Akkor miért éri meg mégis az Apple-nek a váltás? Mert saját kézbe veszik a térképeket, építhetnek később rá bármilyen klienst, geotagelést, navigációt (már van is), s a lokáció kérdése egyre inkább kulcsfontosságú lesz. Ezért most a felhasználók szívnak, de emiatt nem hiszem, hogy sok embernek fáj a feje Cupertinoban.
Aki már egyszer bevásárolt az AppStore-ban, az nem fog átváltani másik rendszerre. Egyszer eljutottál oda, hogy megadtad a bankkártya adataidat valamelyik alkalmazásboltban, onnantól nincs visszaút. Kevés egy térkép szoftver probléma egy ekkora váltáshoz.

Izgalmasabb kérdés a Google tétovázása a kérdésben. Androidon, ahol a rendszer a Google szolgáltatásaira épül már a kezdetektől a Market/Play Store segítségével lehet telepíteni/frissíteni a Maps alkalmazást. Itt a lehetőség, hogy kiadjanak egy térkép alkalmazást az Apple alkalmazásboltjába is. Ha kiadják majd a térképet, akkor érdekes kérdés, hogy meg fog-e jelenni a turn-by-turn navigáció benne. Ingyen Google Maps alapú navigálás, valós idejű forgalom adatokkal eddig csak Androidon volt elérhető, s hivogató extra volt mindigis a platformon. Most azonban, hogy az Apple beépített navigációt a saját térkép szoftverébe a Google lépéskényszerbe került.

Kiváncsian várom mit hoz az elkövetkező pár hónap térképfronton. A verseny ideális esetben nekünk, a felhasználóknak kedvez. Reménykedjünk!

Az írás eredetileg a saját blogomon jelent meg Steve ha élne… a nagy térképkérdés címmel

2 thoughts on “Steve is így csinálná

  • 2012. September 23. at 20:43
    Permalink

    Hihetetlen nagy gáz az új térkép!
    Ezt azért még 50x átgondoltam volna, mielőtt az újdonság éhes közönség elé dobom, de nyilván az applenél is érezték, hogy ha ezt nem dobják be (az amúgy valóságban használhatatlan és ocsmány 3D, és a turn by turn miatt), akkor nagyon csekély lett volna az újdonság amit felmutathattak volna.
    Nekem speciel nagyon tetszik az új design és tényleg egy kis unisex ékszer lett az új köntös, de ez bizonyára kis százalékát izgatja fel a népnek….de tényleg felmerül azért a kérdés… hova újítasz látványosat még egy ilyen kézi számítógépben?…. kicsit eltérek az alap témától, de: átlátszó, projectoros, átalakuló, domborodó érintőképernyős, hajtogatható telefon???? Ezekre kinek van szüksége? Értelmetlen, a hibalehetőséget meghatványozó újítások lennének.
    Én úgy érzem egy mobiltelefon ennyit tud.
    A következő lépés innen már nem mobiltelefon lesz. Nem is érintőképernyős,
    egyszerűen csak virtuális. ennyi.

  • 2012. September 25. at 10:53
    Permalink

    én egy sokkal reálisabb lehetőségnek gondolom azt, hogy a google és az apple egyszerűen megszűntette a maps licenszelését (abba, hogy ezért ki fizetett mennyit és kinek most ne menjünk bele). Az Apple értelemszerűen nekiállt fejleszteni a saját kis térképét, de sajnos nem készültek el vele időben – viszont az iPhone 5 launch date és az iOS 6 egyre csak közeledett, ezért muszáj volt kiadni jelenlegi, kb béta térképpel.

    de nem véletlenül igazol msot az apple ennyi volt és jelenlegi google mapsen dolgozó programozót… :)

Comments are closed.