Mikor lesz Google Maps iOS6-on?

Már mi is foglalkoztunk a témával, az IOS6 legnagyobb egyik legnagyobb új featureje egyben az egyik legnagyobb hibája is; még mindig vitatkoznak arról, hogy lecserélni a Google Mapst jó döntés volt-e.

Akkor nem értettük, hogy a Google miért tétovázik ennyire az ügyben, azóta több dologra is fény került: egyáltalán nem járt le a licensze a Mapsnek, a Google szerette volna, ha az új operációs rendszerben is az ő térképük van, de ettől a lehetőségtől az Apple zárkózott el.

Ami számomra kicsit azért furcsa, mert egyre több forrás szerint még egy év volt hátra a szerződésből – és ezt az évet az Apple simán fordíthatta volna arra, hogy tökéletesítse a saját térképét, ami simán megjelenhetett volna az iOS7-tel 2013-ban.

Annyiban kicsit logikusabbnek tűnik a döntés, hogy bevezették most, hogy a térkép attól, hogy sokan használják egyre jobb és jobb lesz, kiadhatnak hozzá frissítéseket, bővül az adatbázisa: biztos vagyok benne, hogy egy pár hónap múlva már fényévekkel jobb lesz az Apple Maps. Viszont valamikor meg kellett lépni a váltást, erre viszont egy új iPhone bevezetése a tökéletes időpont: mert jó, hogy mindenki pattog, hogy ez meg ez nem jó így meg úgy, de egy dolgot ne felejtsünk el; hogy az Apple most még egy jó ideig fizikailag annyi iPhonet ad el, amennyit le tud gyártani! Gyakorlatilag mire visszaeshetnének emiatt az eladások, mire leül az új iPhone láz, addigra már ezeknek a hibáknak a jelentős része be lesz foltozva.

A másik, ami miatt még az Apple sürgethette a váltást, az lehetett, hogy egyre inkább zavarta őket, hogy az iPhoneos Maps egyre butább az Androidoshoz képest; továbbra sem tudta például a legfontosabbat, a turn-by.turn navigationt, ami egyre több embert húzott az Android felé. Érdekes kérdés, hogy most, hogy az Apple megoldotta ezt a saját programjával, benne lesz-e a turn-by-turn egy esetleges új, AppStoreos Google Mapsben?

De mikor lesz vajon az AppStoreban? Az eddigiekből is következik, hogy még sajnos várnunk kell rá, valószinű, hogy legkorábban az év végén fog megjelenni; ugyanis a Google egészen egyszerűen nem is sejtette, hogy a még érvényes szerződés ellenére az Apple ki fogja irtani az iOS6-ból őket, éppen ezért a júniusi, publikus bejelentésig valószinűleg neki se álltak fejelszteni egy új, különálló Google Mapst. Márpedig abban biztosak lehetünk, hogy több olyan funkciót is bele fognak rakni, mint amiket eddig nem igazán tehettek; hiszen ha megnézzük, akkor nem sokat fejlődött az elmúlt pár évben a natív Maps app.

Nem véletlen  az Apple egyre több volt és jelenlegi Google Maps progamozót szerződtet, gondolom ott most is gőzerővel folyik a munka, nincs megállás. Ami talán egy kicsit vicces, hogy ott, ahol igazán fontos, az iCloud féle Find my iPhone funkciónál az Apple továbbra is Google Mapset használ…