Játékajánló: Monopoly

Ki ne ismerné a világ egyik legjobb társasjátékát, a Monopolyt? Legalábbis én gyerekként mindig töretlen lelkesedéssel ültem le játszani, hogy na most tönkre teszem a kis barátaimat, elnyerem az összes pénzüket, amíg el nem tűnnek a föld monopoly színéről. Ez a lelkesedés a máig sem múlt el teljesen…

Éppen ezért lett az egyik kedvenc játékom iPaden a Monopoly. Mert igen, ne álltassuk magunkat, ez a játék iPaden az igazi, legalább kicsit hasonlít egy társasjátékra (meg van az illuziója, hogy körbe lehet ülni, de utána úgyis mindenki inkább körbeadja), viszont funkciójában természetesen az iPhoneon is teljesen betölti a szerepét.

A Monopoly szabályaira most nem térnék ki, aki eddig nem játszott Monopolyt soha, az valószinűleg nem iPhoneon fogja elkezdeni. Magát a játékot itt a jól megszokott táblán játsszuk, akár a barátaink, akár a gép ellen: maximum négy játékos játszhat, ezekből mindegyik lehet akár gép, akár emberi játékos (lehet játszani wifin keresztül is, de erre engem az a fél év

alatt, mióta meg van a program még sosem vitt rá a lélek). Ha az ember a gép ellen szeretni játszani, ott is három nehézségi fok van számára, bár itt igazából az egyetlen kérdés, hogy mennyire csal a gép és mennyire hajlandó belemenni cserékbe.

Mert igen, itt kicsit modernebb Monopoly szabályok vannak, mint amire én emlékeztem a társasjátékból: itt van licitiálás, azaz ha valaki nem veszi meg a telket, amire lépett, akkor aukción megvehetik akárki más, lehet egymássalszabadon cserélni mindent (ergo lehet pénzt adni a másiknak, lehet telket venni és cserélni). Sőt, ha bekapcsolva hagyjuk, akkor játékonként van egy ún. Sleight of Hand nevű speciális képessége minden emberi játékosnak (pl: annyit lépsz, amennyit szeretnél, ingyen ház, vagy nem kell kifizetned a bérleti díjat ha ráléptél valamire).

Én általában akkor szoktam használni, amikor kicsit nagyobb távot utazok, repülőn és vonaton tökéletes időtöltés egy vagy több ember számára, de volt már arra is példa, hogy egy fél órás esti áramszünet alatt nekiálltunk lejátszani egy kört.. mondanom sem kell, nem fél órán át tartott :)