iPhone 5 – csalódás?

Persze nem annyira egyszerű a kérdés, hogy simán meg lehessen válaszolni egy igen/nemmel, viszont gondolkodni mindenképpen érdemes rajta, mert idén nincs annyira nyilvánvalóan kommunikálva a nagy forradalmi újítás, amit megszoktunk idáig minden második iPhone generációtól.

Legalábbis én egy kicsit elszomorodok, amikor az Appleblogon azt olvasom, hogy “elmondhatjuk, hogy az egyik legfontosabb tulajdonsága az új ruhája“. Természetesen ebben benne van, hogy öt generációnyi iPhone után most megváltoztatták a kijelző méretét, amit majd ha a kezembe lesz, akkor meg fogom tudni ítélni, hogy mennyire jó (illetve pár hét múlva, hogy mennyire tudtam megszokni – a szerk), de egyelőre még nem dobtam el magam tőle.

Mi van még? Sokkal gyorsabb lett a telefon az A6-os processzornak köszönhetően, benchmarkokban az Apple megint az élmezőnyben van. Én viszont egyre inkább kezdek hasonlítani egy átlagfelhasználóhoz… akit ez baromira nem érdekel. Tegye fel a kezét, akinek a 4S-sel (vagy akár a sima iPhone 4-gyel) sebességügyi problémái voltak. Ez az a kötelező újítás, amit most már minden új telefonban megfigyelhetünk, hogy 1-2-3 gigahertzes és 2-4 magos processzorok vannak, de hál’istennek azt a szintet, amit az egyszeri felhasználó ténylegesen megérez már rég elhagytuk. Apple sémánál maradva persze néha belefér egy olyan generáció, ahol ez a fő lényeg; ez volt a 3GS és a 4S – az én szememben az új iPhone sokkal inkább egy 4SS, mint egy 5.

Jobb lett a kamera, jobb lett kicsit a kijelző: nagyjából erre is igaz az, amint a processzoroknál írtam: ezeknek kéne lenniük azoknak az újdonságoknak, amiket nagyjából meg sem említenek, nem, hogy az egyik tényleges újításként kéne rá gondolni. Engem személy szerint az új csatlakozó nem zavar annyira, bár azért egy USB 3 támogatás belefért volna, ha már az összes eddigi dokkolót le kell majd idővel cserélnünk, bár az nagyon jópofa, hogy mindkét irányba bele lehet dugni a csatlakozót.

Felmerül azért a kérdés, hogy ha ezek nem nyűgöztek le, akkor minek sikerült volna? Az NFC-t már meg lehetett volna lépni, nem lett volna egy hatalmas dolog de belefért volna (mint az USB3 a csatlakozónál), vezeték nélküli töltés vagy egy sokkal erősebb akkumulátor, amivel már tényleg napokig bírja a telefon egy töltéssel, vagy…

Vagy igazából az az igazság, hogy én már az iPhone 4 óta nem látom, hogy hova kéne és hova fognak fejlődni a telefonok. Nekem tetszene, ha lenne benne egy mini-projektor és akármikor tudnánk filmezni viszonylag nagyobb méretben :) De szerencsére nem is az én dolgom, hogy előre tudjam, merre fog fejlődni az iparág, erre vannak nálam sokkal okosabb és sokkal jobban fizetett szakemberek – és az Apple idáig ebben verhetetlen volt, hogy 2-3 évenként jött egy olyan iPhone, ami kicsit újradefiniálta a dolgokat, amitől éreztem, hogy valóban innovatív a vállalat (az első iPhone egyértelműen ilyen volt, 3G-nél ott volt a 3G a GPS és a felezett ár, 4-nél a retina) amit én most nagyon hiányolok.

Összességében természetesen az iPhone 5 egy jó telefon, mert sok kicsi újítás sokra megy; de az Apple idén nem tudta átugrani a saját maga által felállított egyébként valóban igen magas mércét; és ez nekem igen, csalódás.

3 thoughts on “iPhone 5 – csalódás?

 • 2012. September 20. at 14:40
  Permalink

  en azert veszek majd.. 3gsrol valtok, bar tenyleg jobb lenne, ha a mai uj szabvanyok mar benne lennenek (usb3, nfc). talan majd jovore lesz valami robbanas, de ha 5s jon az orulet lenne :D)

 • 2012. September 23. at 02:10
  Permalink

  “A6-os processzornak köszönhetően, benchmarkokban az Apple megint az élmezőnyben van.”

  Ezzel azt akarod mondani, hogy talán a TOP10-be még befér?…de hogy élmezőny az már pofátlanság :)

Comments are closed.