Tim Cook első éve az Apple vezérigazgatójaként

Steve Jobs még halála előtt bejelentette, hogy lemond az Apple CEO-i, vagyis vezérigazgatói posztjáról. Helyére Timothy D. Cook, azaz Tim Cook lépett, aki korábban a COO, azaz műveleti főnök (a személy aki felügyel és jóváhagy minden történést a cégen belül) szerepét töltötte be.

Tim Cook mozaik Apple-termékekből
Tim Cook mozaik Apple-termékekből

Azóta eltelt egy év, és Tim Cook-nak nehéz, elfoglalt és eseménydús időszak volt ez az életében. Jobs ugye hetekkel lemondása után halt meg, miután átadta címét Tim-nek. Barátja és kollégája elhalálozása lehetett az egyik legnehezebb dolog az új CEO számára, de elég jól kezelte a helyzetet: Steve emlékére ezrek előtt mondott beszédet az Apple Campuson elődje munkásságáról, életéről, és hogy mennyire elkötelezett a továbbiakban a hagyaték továbbvitelében.

Tim a megemlékezésen
Tim a megemlékezésen

Ezek után aktívan ápolta a cég kapcsolatait: korábban beszámoltunk arról, hogy az Apple alkatrész-beszállítóján, a Foxconn-on belül elég nagy káosz uralkodott az utóbbi időkben a munkakörülmények és dolgozóik miatt.

Tim Cook olyan dolgot csinált, amit Steve Jobs sose tett volna meg – a kezdettől fogva nyíltan tárgyalt ezekről a problémákról, bevonta az amerikai Fair Labor Association-t a dologba, és tárgyalt a Foxconn-nal az ügy minnél korábbi megoldása érdekében. Egyszóval Tim mindent megtett, hogy a lehető legszimpatikusabban oldja meg a problémát, és ne kelljen mutogatni, titkolózni – elődje rossz példájából tanulva.

Tim mosollyal üdvözli a munkásokat gyárlátogatása során Kínában
Tim mosollyal üdvözli a munkásokat gyárlátogatása során Kínában

Mindenki tűkön ülve várta Tim első keynote-ját, a 2011. októberi eseményt, ahol bejelentette az iPhone 4S-t. Eleinte Jobs hiányolása volt a legjellemzőbb, de a 2012-es WWDC idejére mindenki rájött, hogy Tim Cook eddig csak jót tett ezzel a céggel és kiemelkedően jó szakember.

Cook a 2012-es WWDC-n
Cook a 2012-es WWDC-n

Az Apple egy egész arzenálnyi terméket adott ki az elmúlt 12 hónapban, és ezzekkel a cég sikert sikerre halmozott. Minden kiválóan szereplő termék, a Mountain Lion-tól kezdve az iPad 3-ig nem dönthetett volna ennyi rekordot, és nem hozatott volna ennyi bevételt Tim Cook remekelése nélkül.

Amikor rekordok megdöntéséről beszélek, több dologra gondolok: emlékszünk, amikor az Apple minden idők legdrágább cégévé vált? Vagy akár a jövőbe is tekinthetünk – elemzők azt állítják, hogy az Apple lesz a világon az első trillió-dollárt érő vállalat.

Infinite Loop, CA
Infinite Loop, California, az Apple székhelyének utcatáblája

A nagy siker ellenére Tim nem csak magára és cégére gondol. Minden évben $10.000 dollárt fog adományozni különböző amerikai jótékonysági szervezeteknek, majd bejelentette, hogy $100 millió dollárt adományozott el, ami nagyon nem volt jellemző elődjére – Jobs sosem támogatott vagy említett egy jótékonysági szervezetet sem munkássága alatt, ami miatt sok támadás is érte.

Mindenki hallott a legutóbbi perről, ami lázban tartja az egész tech-ipart. Apple vs. Samsung – ez is újkeletűnek mondható, hiszen Steve Jobs ugyanúgy mindig másolós brigádnak titulálta a többi okostelefon-gyártó céget, de sosem terelődött jogi utakra a dolog, egészen eddig.

Tim Cook (Apple) vs. Kwon Oh-hyun (Samsung)
Tim Cook (Apple) vs. Kwon Oh-hyun (Samsung)

A részleges eredményt már tudjuk, a többi a jövő zenéje: milyen kézzel fogható kövezkezményei lesznek a dolognak, azaz kiderül, hol és miből kell leállítania a forgalmazást a Samsungnak.

Tim Cook bizonyított, és rövidtávon sikeresnek bizonyult; de szerintem munkája gyümölcse csak évek múlva lesz igazán értékelhető, és sok fog múlni azon, mennyiben követi Steve Jobs filozófiáját, és mennyiben változtat dolgokon – véleményem szerint mindkettőt csinálnia kell.

A képek a CultOfMac-ről vannak.