Mi történt azóta a jailbreakkel/függetlenítéssel?

Legutóbb a blogon valahol az iOS 4.0.2 illetve 4.1 hackelhetőségéről illetve megjelenéséről volt szó, azóta nem egy és nem két dolog változott meg jailbreak/függetlenítés téren – ilyenkor gondolok a hackelhető készülékekre, a programokra, a scéna mögött álló emberekre. Egy kis memóriafrissítés sosem árt! :)

Steve Jobs az iOS 4 bejelentésénél
Steve Jobs az iOS 4 bejelentésénél

2010

A negyedik szoftver az iKészülékekre június 21-én jelenik meg, órákkal később a Redsn0w, pár napra rá pedig a frissített PwnageTool és Sn0wbreeze szoftverek jelennek meg az iPhone Dev Team által, lehetővé téve az összes iOS 4-es készülék hackelését, függetlenítését. Június 24-én az Apple kiadja az iPhone 4-et, amelynek jailbreakelését geohot (George Hotz) olhatta volna meg, de körülbelül a megjelenés után egy hónappal visszavonul az iPhone hackerkedéstől.

Július 16-án megjelenik az első iPad-jailbreak, a Spirit, ezután július 25-én az amerikai Kongresszusi Könyvtár legálisnak nyilvánítja a jailbreakelést amerikában. Augusztus 1-jén Comex kiadja a JailbreakMe 2.0-t, ezáltal lehetővé téve az iPhone 4-ek jailbreakelését egy PDF-exploiton keresztül, amit az Apple tíz napra rá ki is javít, kiadva az iOS 4.0.2-t.

JailbreakMe 2.0
JailbreakMe 2.0

Augusztus 20-tól lehetetlenné válik a downgrade, nehezebbé téve a jövőben a jailbreakelők/szervízesek dolgát. Szeptember elsején kijön az iPod touch 4G, ezek a készülékek már iOS 4.1-gyel érkeznek. Az új készülék és szoftver hírének hallatán a Chronic Dev Team (későbbiekben: CDT) bejelenti, hogy gőzerővel dolgoznak a törésen, és ez a SHAtter exploit-tal lehetővé is fog válni, amely egy életen át garantálja a jailbreak-et, amíg az Apple hardware-szinten nem változtat készülékein.

Az örömhír után egy rosszhír – a pod2g néven ismert hacker, a SHAtter “feltalálója” kilép a CDT-től. Közben iH8sn0w is remekel, kiadja a Sn0wbreeze 2-t, amely tethered-módon ugyan, de képes a 4.0.1 jailbreakelésére. Október elsején kijön az Apple TV 2G, amely annyira nem fontos jailbreak terén, viszont az annál inkább, hogy hat napra rá a CDT bejelenti a 4.1-es jailbreakelést lehetővé tévő Greenpois0n nevű új programot, amelyet 10/10/10-én kiad a tervek szerint.

Egy nappal a tervezett kiadási dátum előtt hirtelen feltűnik a fentebb is említett George Hotz, azaz geohot, és kiadja a Limera1n-t Windows-ra majd később Mac-re is, amely lehetővé teszi az iOS 4.1 jailbreakelését iPhone 4-en és korábbi készülékeken (kivéve az iTouch 2G-n), illetve elsőként az Apple TV-n is. Ezután végre (két napos csúszással) a CDT is kiadja a saját eszközét, a Greenpois0n-t, viszont azzal a változtatással, hogy a geohot-féle Limera1n exploitot használják már ők is.

George Hotz aka. geohot
George Hotz aka. geohot

Október 18-án kijön a Greenpois0n RC4, amely lehetővé teszi az iPod touch 2G-n való 4.1-jailbreaket, így az összes legújabb iOS-t futtató készülék hackelhetővé válik. Ezután az összes jailbreak-csapat igyekszik felzárkózni, kiadja mindenki a saját programját: az iPhone Dev Team kiadja a PwnageTool 4.1-et, ezután ennek a fejlettebb változatát, a 4.1.3-at, amely az iPad baseband-et képes felrakni iKészülékünkre, amely a legfrissebb Ultrasn0w-val függetleníthető.

A Redsn0w 0.9.6b2 kiadásra kerül, amely nem, viszont utódja, a nov. 22-én kiadott Redsn0w 0.9.6b3 már képes a 4.2.1 tethered jailbreakelésére is az iPod touch 2G illetve iPhone 3G készülékek kivételével, mivel azokon untethered módon működik a hack. iH8sn0w kiadja a Sn0wbreeze 2.1-et, amely ugyanarra képes mint a Pwnagetool 4.1.

2011

Ezek után sorra következnek a béta Redsn0w 0.9.7-kiadványok, melyek kisebb javításokat tartalmaznak, mint például a Bluetooth használhatatlansága és a Skype-crash hibák orvoslása. A CDT megjelenít egy videót egy iPhone 4-ről iOS 4.2.1-en, amely újraindul, ezáltal bizonyítva az untethered jailbreak lehetőségét a legújabb iOS-en. Erre reagálva az iPhone Dev Team bejelenti, hogy hamarosan jön egy Windows-os program, amely lehetőve teszi a CDT által bemutatott untethered jailbreak-et, amely létre is jön majd a PwnageTool 4.2-vel, viszont a CDT megelőzi őket a legfrissebb, RC5-ös, Greenpois0n-nal, amely SHSH nélkül képes untethered jailbreaket végrehajtani az összes 4.2.1-et futtató készüléken, később beleértve a Verizon iPhone 4-et is az RC5.4-es verzióval.

iH8sn0w a többiek mintájára kiadja a saját 4.2.1-es jailbreakelő programját, a Sn0wbreeze 2.2-t, viszont azzal a lényeges különbséggel, hogy ez tartalmaz egy ún. “Baseband Preservation Mode”-ot, amely Baseband-update nélkül képes 4.2.1-re frissíteni, ezáltal lehetővé téve a függetlenítést iOS 4.2.1-en 01.59.00-ás basebanddel.

Február 18-án kijön a Greenpois0n RC6.1, amely javítja az iBooks crashelésének a hibáját a jailbreak után, ezt követi a Sn0wbreeze 2.2.1-es verziója, amely szintén ugyanezt a hibát patch-eli. Az Apple ezután kiadja a 4.3-at, amelyet egy nemhivatalos eszközzel, a PwnageTool 4.2-vel lehet jailbreakelni tethered módon, majd a cég piacra dobja a következő generációs iPad-et, az iPad 2-t.

Jobs bácsi bejelenti az iPad 2-őt 2011. március 11-én
Jobs bejelenti az iPad 2-t 2011. március 11-én

Két nappal a bejelentés után comex Twitteren közli, hogy ő talált egy exploitot az iPad 2-őn, és ezt egy screenshot-tal alá is támasztja, de sajnos ezt az egérutat az Apple befoltozza az iOS 4.3.1-gyel, mégmielőtt akármilyen jailbreakelő eszköz kiadásra kerülhetett volna. Március 20-án iH8sn0w kiadja a Sn0wbreeze 2.3b4-et, amelyel a 01.59.00, 04.26.08, 05.11.07, 05.12.01, 05.13.04 illetve 06.15.00-ás Basebandek függetlenítése lehetővé válik. A következő hónap harmadik napján az iPhone Dev Team kiadja legújabb eszközeit, a Redsn0w 0.9.6rc9-et és a PwnageTool 4.3-at, lehetővé téve az összes készüléken az iOS 4.3.1 jailbreakelését kivéve az iPad 2-n, majd ezt követi a Sn0wbreeze kijövetele április 4-én.

Az Apple gyorsan kiadja az iOS 4.3.2-t, majd az iOS 4.3.3-at a jailbreak-exploit befoltozásának reményében, viszont ez most sem sikerül – az iPhone Dev Team letölthetővé teszi a Redsn0w 0.9.6rc15-öt és a PwnageTool 4.3.3-at, amely minden készüléket képes jailbreakelni illetve függetleníteni – sajnos még mindig az iPad 2 kivételével. iH8sn0w frissíti a Sn0wbreeze-t, amely így ugyanazt tudja mint a legfrissebb Redsn0w és PwnageTool egyben. Eközben április 30-án lehetővé válik az untethered jailbreak a Verizon iPhone-ra a http://cydia.pushfix.info repo-n elérhető Verizon Untether for 4.2.7 tweak segítségével.

iPhone 4 (Verizon) és iPhone 4 (GSM)
iPhone 4 (Verizon) és iPhone 4 (GSM)

Az Apple június 11-én bejelenti az iOS 5.0 első bétáját, amelyet MuscleNerd, az iPhone Dev Team tagja 24 órán belül fel is tör, majd a WWDC utolsó napján ki is adja a Redsn0w 0.9.8b1-et amelyjel tethered módon jailbreakelhetjük iOS 5-ös készülékünket. Ezek után a Sn0wbreeze is frissítésre kerül 2.8b1-es verzióra, ezáltal a régi bootrom-mal rendelkező iPhone 3GS-en lehetővé válik az untethered jailbreak. Comex közben frissíti a JailbreakMe.com-ot egy ún. teaser-verzióra, amely elárulja nekünk hogy hamarosan elérhető lesz a 3.0-ás verzió, lehetővé téve az összes (beleértve az iPad 2-t) 4.2.1 és 4.3.3 közötti iOS-szel rendelkező készülék jailbreakelését egy mozdulattal.

Június végén az Apple kiadja az iOS 5 második beta verzióját, kijavítva több ezer hibát elődjéhez képest. Ez a firmware a Gevey, Gevey Ultra és Rebel SIM 04.11.06-es BB-re elérhető függetlenítési megoldásokat is patch-eli, azaz használhatatlanná teszi. A Sn0wbreeze is kap egy update-t 2.8b3-as verzióra és kiderül, hogy a 0.9.8b1-es Redsn0w-t is lehet használni a legfrissebb rendszeren, így ezzel tethered (illetve unthered régi bootromos iPhone 3GS-en) módon lehetővé válik a jailbreak és függetlenítés a BB-megörző módon a legutóbbi beta-n. Comex frissíti a JailbreakMe.com oldalt egy “It’s been too long” felirattal, amely annyit jelent, hogy már túl sok idő telt el azóta, ezzel célozva a frissített JailbreakMe.com érkezésére a közeljövőben.

A következő hónap ötödik napján Comex igéretéhez híven publikussá teszi a 3.0-ás JailbreakMe.com oldalt, amelyjel 4.3.3 alatt minden rendszert lehet jailbreakelni, még az iPad 2-n is. Viszont sajnos az Apple hamar befoltozza a JBMe.com által használt exploitot az iOS 4.3.4-gyel. Ezek után iOS 5 beta és iOS 4.3.x kiadások követik sorra egymást, folytatva a macska-egér játékot az Apple és a különböző hacker-csapatok között.

Jailbreak-elt iPod touch iOS 5-ön
Jailbreak-elt iPod touch iOS 5-ön

Végül október 12-én kiadásra kerül az iOS 5, amelyet a Redsn0w 0.9.9b4 tethered jailbreak követ, kivéve az iPad 2 és iPhone 4S készülékeken. Ezután pod2g bejelenti, hogy talált egy exploit-ot az iOS 5 kernelében, azaz fájlrendszerében, amely lehetővé teheti az iOS 5 untethered jailbreakjét. Eközben az iPhone Dev Team közzétesz egy videót amelyen egy iPad 2 és egy iPhone 4S látható, mindkettő jailbreakelve, iOS 5-ön.

Az Apple decemberben kiadja az iOS 5.0.1-et 2 beta verzió után. A Sn0wbreeze frissítésre kerül, ezáltal lehetővé téve a tethered jailbreaket az összes készüléken (kivéve a régi bootrom-os iPhone 3GS-en, amin untethered módon elérhető). pod2g bejelenti Twitteren, hogy kész az unlock 5.0.1-es keszülékekre is, így bátran lehet frissíteni BB-megtartással a legfrissebb iOS-verzióra, ezután az iPhone Dev Team végre kiad egy 5.0.1-gyel is hivatalosan kompatibilis Redsn0w-ot, ezt követően egy pár nappal, december 27-én kijön az untethered jailbreak A4-es készülékekre, szóval az iPad 2-re és iPhone 4-re.

2012

Januárban a CDT kiadja a legfrissebb Absinthe-t, amely képes iOS 5.0.1-en a legfrissebb eszközöket is jailbreakelni. Márciusban kijön a Redsn0w 0.9.10b6, amely még nem, viszont a 0.9.11b4 már tud 5.1-en untethered módon, de 5.1.1-en csak semi-tethered, azaz “részleges-tethered” módon jailbreakelni. Ez a legfrissebb Redsn0w képes A5-ös készülékeket downgrade-elni SHSH-k segítségével. Ezután május 25-én pod2g és a CDT végre kiadja az Absinthe 2.0-t, amely az összes készüléket (kivéve a 3. generációs AppleTV-t) képes jailbreakelni egészen 5.1.1-ig, beleértve az iPad 3-at is.

…szóval történt egy s más amióta a blog bezárta kapuit! De szerencsére csak múlt időben beszélhetünk erről, hiszen az iTouch.hu ismét örömmel beszámol nektek minden jailbreakkel és függetlenítéssel kapcsolatos hírrel, minél hamarabb és minél jobban. :)

6 thoughts on “Mi történt azóta a jailbreakkel/függetlenítéssel?

 • 2012. August 21. at 00:49
  Permalink

  remek, hogy visszatértetek, de a számos nyelvtannal még mindig hadilábon állnak a szerzők úgy látom.. :)
  pl helyesen írva: 2-t, 1-gyel, x.0-t, no meg persze iOS-szel… és már látom lelki szemeim előtt leírva, hogy “iPhone-al” :)
  de azért hajrá!

  • 2012. August 21. at 00:56
   Permalink

   az említett hibák javítva lettek, köszi az észrevételt és a bíztatást! :)

  • 2012. August 21. at 12:47
   Permalink

   köszi, javítottam!

Comments are closed.