“Az ügyfél merevlemezét használtam gördeszkának” – egy Dallas-i Apple Store sötét titkai

A Gizmodo nevű amerikai tech-blogot az Apple valószínüleg nem nagyon szereti – 2010-ben az iPhone 4 kijövetele előtt a készülék prototípusát megtalálták, majd cikket írtak róla, most meg az egyik texasi Apple-bolt legmélyebb titkait fedték fel.

Az említett blog üzenetben kérdőre vont egy igazi nevét titokban tartó ex-alkalmazottat, aki minden sztorit megosztott az írókkal, amit látott és amiben (nagyrészt) részt is vett. A szerintünk legjobbakat megosztjuk veletek:

Végtelen iPhone-ok

(…) Ronald (az ex-Genius álneve – a szerk.) azt is bevallja, hogy a Genius-ként dolgozó munkatársaihoz hasonlóan, vadul és szégyentelenül kihasználták a bolt sebezhetőségét, és könnyen hamis számlákat állítottak ki olyan tranzakciókról, aminek a vége egy új iPhone kiadásával végződött, ezzel gyakorlatiag korlátlanul hozzáférhettek akármihez, és saját maguk tulajdonába keríthették azokat. Kéne egy ingyen iPhone? Csinálj egy fiktív számlát.

5:59:30 PM Ronald: asszem egy ideig mindenkinek a legújabb cuccai voltak
5:59:36 PM Ronald: de több módon dolgoztunk az ügyön
5:59:48 PM Ronald: senki se sétált ki a boltból üres kézzel
5:59:56 PM Ronald: durván kihasználtuk a pozíciónkat..
6:00:41 PM sambiddle (az eredeti cikk irója – a szerk.): ha elromlott a telefonod
6:00:44 PM sambiddle: hogyan szereztél újat, csak úgy?
6:00:56 PM Ronald: nyitottál egy “ügyet”, azaz tranzakciót
6:01:01 PM Ronald: mintha ügyféllel lenne dolgod
6:01:25 PM Ronald: elintéztük az összes papírmunkát, és az alkalmazotti készletekből kicseréltük
6:01:31 PM Ronald: mivel a genius-oknak volt egy alkalmazotti készletük
6:01:36 PM sambiddle: és soha senki nem fogott gyanút?
6:01:38 PM Ronald: ..és van egy kereskedelmi készlet
6:01:43 PM Ronald: nem
6:01:51 PM Ronald: mi voltunk a “kapuőrök” gyakorlatilag
6:02:05 PM sambiddle: van valamiféle belső ellenőrzés a készletben?
6:02:08 PM Ronald: az apple sose volt jó az ilyen szarságokban
6:02:10 PM Ronald: de mostmár összeszedték magukat ebben
6:02:37 PM Ronald: sokkal regionálisabb az ellenőrzésekben már
6:03:03 PM Ronald: de ahogy mondtam. a boltvezető csak boldoggátesz valakit egy telefonnal, majd megkéri a leltáros srácot hogy “intézze el a számolást”, és ennyi

A végtelen iPhone-ok elpusztítása

A Genius csapat nem csak azért csórogatott iPhone-okat hogy két füllel tudjon telefonálni. Volt, hogy csak azért loptak ki egyet-egyet, hogy szétzúzhassák őket.

Ronald ezt a leltári egérutat – amit már Ő és Jake (a második vallomást tévő ex-kolléga – a szerk.) szerint is körülményesebb használni manapság – használta hogy megszámlálhatatlan mennyiségű iPhone-okat szerezzenek csupán a dolog abszurditása miatt. Csináltak olyan bulikat a többi Apple-alkalmazottal, ahol csúnyán berúgtak, majd a zsebükből előrántott iPhone-jukat törték össze, nagy nevetések közepette. Végülis szórakoztatóbban hangzik mint pár kocsmai játék – Jake-nek és a többieknek ez volt a kocsmai játék. Mennyi telefont tudtak kipréselni a feledékeny, végtelenül feltöltött Apple-ből? A telefon korai időszakában a határ a csillagos ég volt. Még ingyen piáért cserébe is adtak cuccokat csak úgy.

A háború az ügyfelekkel

Mi van azokkal az emberekkel akik tényleg azért jöttek be hogy vegyenek valamit vagy segítséget kérjenek? Mint ahogy mi szoktunk? Volt olyan, hogy Ronald és a haverok szétzúztak valamit, hogy bosszút álljanak egy vevőn. Szívóztál egy Apple Genius-al? Rossz ötlet. Láttál valaha valakit aki egy hülye kérdéssel közelített egy alkalmazotthoz? Ők is valószínüleg megkapták ami jár nekik. Minden Genius-nak járt egy ilyen eset. És hogy álltak bosszút? Whiskey-t öntöttek az ügyfél Mac-jébe. Vagy egy kis szentélyt állítottak a nyávogós, buta ügyfél képével a falon:

Az egyik "szentély"
Az egyik “szentély”

…vagy ez:

6:07:35 PM Ronald: az ügyfél mezevlemezét használtam gördeszkának, mert azt mondta, hogy büdös van a boltban
6:08:05 PM Ronald: vagy csak kitöröltünk minden adatot a s*ggfej ügyfelek HDD-jéről
6:08:12 PM sambiddle: nem panaszkodtak?
6:08:31 PM Ronald: előzőleg aláírtak egy szerződést ami magában foglalja ezt is, hogy benne lehet a pakliban
6:08:59 PM sambiddle: mi tortént amikor bejöttek és panaszkodtak?
6:09:06 PM Ronald: megmutattuk nekik mit írtak alá
6:09:29 PM Ronald: ezt elmondjuk nekik többször is a szervíz előtt, hogy ez lehetséges

A lebukások

Az Apple átverése nem mindig jelentett ingyen iPhone-esőt az ott dolgozóknak – néha volt aki lebukott, majd csúnyán megfizetett tetteiért. Jake négy különböző esetre emlékezett:

  • Az egyik srác mindig úgy csinált, mintha ügyfeleknek segítene, majd a végén nem jön össze a segítség, és lemondja a tranzakciót úgy, hogy lehúzza az Apple-kártyáját. Ez sokáig működött, egészen addig, amíg észre nem vették, hogy sose lett blokk kiállítva a tranzakcióról az ügyfelek részére, akik ugyebár bennevoltak az átverésben. iPhone-ok, számítógépek, alkatrészek, iPod-ok, szóval szinte minden ki lett lopva így. Miután a srác lebukott mindent ki kellett fizetnie amit elvitt, így összesen több, mint 20.000 dollárt (~ 4,4 millió forintot) kellett kicsengetnie, hogy elkerülje a bűnügyi vádakat.
  • Egy másik trükk meg abból állt, hogy készpénzt loptak a bolt széfjéből a meló utáni elszámolás során. Ezt hetekig csinálták, majd egyszer az egyik boltvezető, aki reggel nyitotta ki a boltot észrevette, majd ki is rúgta az  elkövetőt.
  • Az egyik Genius egy eléggé bonyolult dolgot vezetett. A dolog abból állt, hogy egy beszervezett barátja bejön a boltba, és kicserélteti a készülékét egy nem ugyanolyanra (mondjuk egy iPhone 2G-t egy 3G-re, ingyen). Az új készülék a haver kezébe kerül, és az alkalmazott meg beteszi a hiányos terméket a még elérhető készletek közé. Ez több mint egy évig így ment, amíg végre nem kapták el őket, de kiderült, hogy a srác már egy internetes oldalon keresztül is csinálta ezt, természetesen pénzért.
  • Az egyik idióta meg csak szimplán ingyen adott cuccokat a haverjainak, majd egyszer a boltvezető kergette ki az üzletből, neki ez lett a végzete.

Tehát a srácok Dallas-ban nem nagyon kíméltek senkit, minden szabályt megszegtek és kihasználtak.. Ti tapasztaltatok már ilyesmit magyar, vagy akármilyen Apple-boltban? Volt, hogy felmerült bennetek a gyanú, hogy ilyesmi történt?