Apple vs. Samsung – röviden [UPDATE]

Az utóbbi hetekben a legtöbb Apple-el illetve a tech médiával foglalkozó blog az Apple vs. Samsung pertől zeng, aminek érthető okai vannak. Az Apple mindigis “copycat”-nek, azaz másolós brigádnak titulálta a többi okostelefont és/vagy tabletet gyártó céget, amiben – lássuk be – van némi igazság.

Az iPad előtt és után - micsoda változás!
Az iPad előtt és után – micsoda változás!

Viszont most az Apple a mutogatáson túllépett, és a következő szintre emelte a dolgokat: beperelte a szerintük nekik legtöbb bevételkiesést okozó céget, a Samsungot. Nézzük meg időrendi sorrendben, mi is történt:

  • 2007 január 9 – mindennek a kezdete: az Apple piacra dobja az iPhone-t, amely mindnyájunk által tapasztalt drasztikus változást eredményez a mobiltelefon-iparban.
  • 2011 április 15 – az Apple egy 38 oldalon át fűződő panasz-áradattal pert indít a saját alkatrész-beszállítója, a Samsung ellen, az Amerikai Észak-Californiai Kerületi Bíróságon azt állítva, hogy több, a cég által forgalmazott Androidos okostelefon – köztük a Nexus S, Epic 4G, Galaxy S 4G és a Samsung Galaxy Tab több pontban megsérti az Apple szellemi tulajdonát, vagyis a szabadalmait, a védjegyeit, a felhasználói felületet illetve magát a stílusát.
  • 2011 június 30 – A Samsung ellenállításokkal áll elő az Apple ellen, majd válaszul ezekre a jogsértéssel kapcsolatos állításokra, az Apple engedély nélküli szabadalmakkal való visszaéléssel gyanusítja az ellenségét.
  • 2011 július 1 – Az Apple előzetes rendelkezési kérelmet nyújt be a Galaxy S 4G, Infuse 4G és Droid Charge okostelefonokkal, illetve a Galaxy Tab 10.1 tablettel kapcsolatban szabadalomsértés miatt, amelyet a bíróság 2011 december 2-án elutasít.
  • 2012 június 26 – Az Apple fellebbez az elutasítás ellen, amelyet a Fellebbezési Bíróság elfogad valamennyi ponton, kivéve a D’889-es dizájn-szabadalom elleni vádakat, amelyek a tablet dizájnjával kapcsolatosak. Ugyanezen a napon a bíróság ideigelenes intézkedéseket tesz a Galaxy Tab 10.1-el kapcsolatban, a feljebb említett szabadalom miatt.
  • 2012 július 31 – A nyitó érvek szabad utat kapnak, elkezdődnek az ügyvédek közötti viták.

Szóval jelenleg a két fél minden erővel azon van, hogy a bíróságot meggyőzze a saját igazáról, de vajon ki fog nyerni? Ennek a kérdésnek az egyértelmű válasza még sokáig fog magára váratni, de egy biztos – amint a pereskedés végetér, valamelyik fél csúnyán pofára fog esni.

UPDATE: A bíróság augusztus 24-én este meghozta végleges döntését: ahogy azt alábbi képünkön láthatjátok tengernyi “y” foglalja el a cellákat, azaz a legtöbb pontban a bíróság jogosnak ítélte az Apple vádait. A Samsung mentette a menthetőt, egy pár, a Galaxy Tab 10.1-et érintő vádat sikerült kikerülniük, azonban egyik pontban sem találták az Apple-t bűnösnek Samsung szabadalmak megsértésében.

Szinte mindenben az Apple nyert (kép: The Verge)
Szinte mindenben az Apple nyert (kép: The Verge)

Végeredményben a Samsung-nak összesen $1,049,343,540 dollárt (~ 232 milliárd forintot) kell fizetnie az Apple-nek, és valószínüleg több helyen csak bizonyos korlátozásokkal forgalmazhatják termékeiket – ezek a korlátozások a rendelkezési tárgyalásokon fognak eldőlni, szeptember 20-án.