A Foxconn a munkakörülmények javításán dolgozik

Gondolkodtál-e már valaha azon, hogy vajon hol vagy hogyan lett előállítva és összeszerelve Apple-készüléked? Nos, ezeket elég nehéz lenne kinyomozni, az mindenesetre biztos, hogy a kínai Foxconn nevű számítógépes alkatrészgyártó cég egyik gyárában. A Foxconn példásan jó kapcsolatot ápol az Apple-lel, és gyakorlatilag a cég minden készülékében megtalálhatóak a Foxconn által legyártott alkatrészek.

Foxconn-gyár Shenzenben
Foxconn-gyár Shenzenben

A gyárakban dolgozó munkavégzők azonban nem ennyire elégedettek mint a két cég – a rossz munkakörülmények miatt 2010-ben több munkás is öngyilkos lett, majd idén januárban többen öngyilkossággal fenyegetőztek, amennyiben nem történik semmi változás az ott uralkodó állapotokkal kapcsolatban.

Ezekkel az eseményekkel a cég munkásai, mondani sem kell, felhívták magukra a világ figyelmét, amely viszont az Apple jóhírének nem tett jót, ezért kérésükre az FLA (Fair Labor Association, azaz “Egyesület a Tisztességes Munkáért”) márciusban vizsgálatot rendelt el az üggyel kapcsolatban. Ez a vizsgálat rengeteg hibát felfeldezett, sok dolgot talált, amely szerintük kegyetlen bánásmódra utal a dolgozókkal szemben.

Foxconn gyártósor
Foxconn gyártósor

Az FLA nemrég kiadott közleményében azt írja, hogy azóta a Foxconn remekül halad az ügy megoldásában – a 360 javításból, amelyeket az Egyesület szabott meg, és a cégnek 2013. július 1-ig teljesítenie kell, már 284-et végre is hajtott. A feladatok között van a munkaidő csökkentése 60 órára hetente, a fizetések összegének egyenlővé tétele munkakörönként, és a létesítmény higéniai feltételeinek javítása is. A Foxconn így már majdnem teljesíteni tudná a kínai munkaügyi irányelveket, amelyek 40+9 órát írnak elő. Az FLA azt mondja, továbbra is gőzerővel dolgozik a két multinacionális céggel azon, hogy a fennmaradó 76 változás is hamar bekövetkezhessen.