iOS 4 tapasztalatok

Eljött az ideje, hogy megírjam az iOS 4 tapasztalataim, legalábbis az iPod Touch 2G-vel kapcsolatban. Mindenekelőtt kifejteném, hogy nekem nagy csalódás, így ezt végig fogja kísérni az egész bejegyzés.

Jailbreak nélküli állapot: Teljesítményt tekintve egy vicc, 3.1.3-hoz képest nevetségesen lassabb lett, van olyan játék, ami beszaggat (TapTap 3, Rope n Fly, etc.), Safari lassul, stb. Ez egy dolog, nem lenne gond a lassulás, ha ez nem menne rá arra, ami miatt az iPod Touch eddig iPod Touch volt. Maga a készülék, és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások miatt megérte, azonban most? Nem éri meg. Megveszel egy játékot 3.1.3 alatt, minden probléma mentes, frissítesz, és a játék használhatatlan, ez így nem okés. %-os akku kijelzés nem került bele. Hogy miért, nem értem. Van erőforrás igénye, ez biztos, de annyi nem, hogy ez már számottevően rontson a helyzeten, apró dolog, de mégis idegesítő. Amit viszont kaptunk, az a mappákba rendezés, magyar nyelv, és egy-két apró újítás. Ezek mind szép, és jó dolgok, látszik, hogy az Apple is követi a jailbreak társadalmat, és megvalósítja a maga módján azt, amit már a jailbreakesek megcsináltak.

Jailbreakelt állapot: Na ugye tudjuk, hogy jailbreaknek hála tudunk rá rakni mi is menü hátteret, %-os kijelzést, multitaskingot, de mint fentebb említettem, ezek nélkül is olyan mértékű teljesítmény csökkenés következett be, hogy ha rá rakod, sajnos élvezhetetlen lesz. Én nem javaslom egyiknek a használatát sem. Ha nagyon muszáj lenne szelektálnom valahogy, azt mondanám, hogy a menü háttér eszi a legjobban a teljesítményt, anélkül még a multitasking és a %-os kijelzés használható, úgy ahogy. De mint mondtam, sajnos én nem ajánlom.

Magyar nyelv, hogy végre van, az szép és jó, bár van benn egy-két magyarságot megkérdejelező fordítás, de ez legyen a legkevesebb. Én magam angol nyelven használom, mert úgy szoktam meg, és angolul is tudok, nem gond.

Ami viszont lényeges még a 4.0-val kapcsolatban, hogy az Apple elkezdte ezt az értelmetlen ECID SHSH dolgot ráerőltetni a 2G Touch, és az iPhone 3G tulajokra is. Szóval nem árt, ha Cydia-ban a “Make my life easier”-re kattintunk, és ezzel elérhetjük, hogy a későbbiekben ha a 4.1 nagyon rossz lenne, újra 4.0-át használhassunk.

Ami viszont pozitv nagyon, az a WiFi kezelése. Mostantól nem kell várni értelmetlenül egy-egy lockscreen után 10-15 másodpercet, mire újra csatlakozik az adott WiFi-re, hanem rögtön fenn van.

Az Apple tudja mit csinál, csak sajnos a 2G Touch már kifutó modell lett, így nem ezt az eszközt használókat veszi már figyelembe, hanem az iPhone 4, iPod Touch 3G tulajokat.

17 thoughts on “iOS 4 tapasztalatok

 • 2010. July 28. at 00:03
  Permalink

  Allitolag ha a spotlight searchot kikapcsoljuk majd restartolunk valamint a magyar helyett angol nyelvre allitjuk gyorsabb lesz a helyzet.

 • 2010. July 28. at 00:14
  Permalink

  Érdekes, nekem jailbrakelve semmi teljesítménycsökkenés nem volt a 2G-s touchomon. Multitasking működik, igaz, a hátteret ki kellett szednem, mert az belassította. Ami furcsa, mert a winterboardos háttérrel semmi baj nincs. Az én véleményem abszolút pozitív.

 • 2010. July 28. at 07:33
  Permalink

  Én nem tudtam 4.0-ra frissíteni, mivel 1G-s Touchom van, de már a kezdetektől fogva van, tehát láttam a főbb fw verziókat. Az 1.x nagyon gyors volt, de semmi nem volt benne, így érthető, hogy a 2.x kicsit lassabb lett a nagyobb tudás miatt, de ezután a 3.x még lassabb lett, és azok alapján amit hallok a 4.0 még annál is lassabb, pedig jelentősebb funkció nem került bele. Amúgy a sebességcsökkenést én a Safarin néztem. Régen simán be tudtam rakni 8 lapot is böngészéskor, most sokszor 3-4 lapos böngészés felett belassul rendesen. Mikor bezárok egy lapot, akkor van hogy 3-4, vagy több másodpercet is kell várnom, mire rájön, hogy jéé itt csinálni kéne valamit.
  Lehet kicsit összeesküvés elmélet a dolog, de esetleg az Apple nem lassítja az újabb verziókat a régebbi iPodokon, hogy vegyük meg az újat, ami gyorsabb?

 • 2010. July 28. at 09:11
  Permalink

  A Wifikezelés szerintem rettenetesen rossz lett. Egy éjszaka alatt leszívja a wifi az aksit, úgy hogy regel be sem kapcsol a 2G-s touchom. Ha repülő módba rakom akkor persze nem, de azt meg rendszeresen elfelejtem. Nincs jailbrakelve. Original minden rajta.

 • 2010. July 28. at 09:39
  Permalink

  Nem bantam meg, h frissitettem 4.0-ra. Egy par launchdaemonnal vegeztem, egy-ket folosleges app-ot letoroltem (tozsde, itunes store, nike,stb). Raengedtem a vm tunning-ot es az eredmeny is szemmel lathato gyorsulas. Hatterkep mellett a multitask is szepen megy, a memoria felfutott 61mb-ig, spotligh-t kikapcs, nyelvi fajlok torlese, mert minek kellenek, billentyuzetek es rendszerhangok byebye. Es az egvilagon semmi problema nincs. Persze 2g-s ipod touch-rol beszelunk.

 • 2010. July 28. at 10:04
  Permalink

  @s.D.:
  vm tuningot hogy kell csinálni? melyik repoból szeded le?

 • 2010. July 28. at 10:35
  Permalink

  @keni: Szifon repoban benne van. (stable.szifon.com)

 • 2010. July 28. at 16:34
  Permalink

  Nekem 3g 8GB-s touchom van (ami tulajdonképpen 2g). Szerintem elég jó az új OS, de tényleg kicsivel lassabb. Engem leginkább a játékok betöltési sebessége zavar, sokkal többet kell várni. A wifi miatt viszont szerintem megérte frissíteni, engem nagyon zavart hogy lezáráskor kikapcsolja. Éjszakára pedig ki szoktam kapcsolni a touchot, akkor úgyse használom semmire.
  Egyébként a vmtuning nagyon kockázatos? Megéri? Valaki nyilatkozzon légyszi akinek van tapasztalata!

 • 2010. July 28. at 22:36
  Permalink

  @Totalse: én használom már a 3.1.2 óta. Annyi az egész kockázata/mellékhatása, h a vm élettartamát lecsökkenti 5-6 évról 3-4 évre. Semmi több.

 • 2010. July 28. at 22:47
  Permalink

  IPhone 3Gm van. Olyan siralmasan lassu lett az iOS4tol, hogy par napja inkabb downgradeltem 3.1.3ra.

 • 2010. July 29. at 07:52
  Permalink

  @semiDarkness: köszi szépen, lehet hogy majd valamikor megcsinálom ( mondjuk ha majd akarok hátteret a menübe) de talán annyira még nem lassú hogy ilyesmihez folyamodjak

 • 2010. July 29. at 20:08
  Permalink

  Lehet downgradelni táccs 3g-t ios4-ről 3.1.3-ra???

 • 2010. July 29. at 23:25
  Permalink

  Az én tapasztalataim azok, hogy amióta 4.0 van az iTouch 2G-men azóta rettentően gyorsan lemerül az aksi.

 • 2010. July 30. at 12:54
  Permalink

  @hmate: Letudnád nekem írni a downgrade menetét ios4-ről 3.1.3-ra,keresgéltem,de használható leírást nem naon találtam :S
  Akár erre a címre is leírhatnád nekem: caverinha@citromail.hu
  Előre is Köszi!

Comments are closed.