Flash on iPad (Frash) teszt

A napokban kapott szárnyra a hír, hogy Comex portolta az Android flash-ét iPadre, sőt, mindjárt kaptunk egy videót is.  Aztán végre elérhetővé vált a .deb fájl is, amit a szifon.com fel is rakott a cydia repojukba – így különösebb hackelés nélkül telepíthető (cydiaban adjátok hozzá a http://stable.szifon.com címet, telepítsétek a Frash for iPad csomagot majd indítsátok újra az iPad-et).

Ez egy erőteljesen beta verzió ami nyilvánvalóan még javulni fog.  Nem véletlen Flash for iPad a post neve, hiszen iPaden kívül maximum 3Gs-re lehet telepíteni, de ott még ennyire sem tökéletes, sokkal több hiba jelentkezhet.

Szóval felraktam én is, nyílván, aztán gondoltam tesztelem pár dolgon, majd írok róla valamit, mert azért az iTouchok egyik nagy hátrányának a flash hiányát tartották. A tesztelésig sem jutottam el nagyon – egész egyszerűen nem igazán igazán találtam olyan dolgot, amire úgy gondoltam, hogy eddig hiányzott, szükségem lenne rá és ez a fajta flash megoldást jelentene a problémámra. Egyébként egy barátságos megoldás ez a piros logo, így csak azt a flash tartalmat kell letöltenünk és megnéznünk, amelyiket szeretnénk.

Mire használják a flasht úgy általánosságban? Első gondolatom a flash videók lejátszása volt. De hát a legnagyobb Youtube videókat alapból meg tudjuk nézni,  de most már a legtöbb nagyon videó megosztót is (vimeo pl) – csak pár kisebbet nem, például az indavideot. Az indavideot, ami most se megy. Ekkor jutott eszembe, hogy fúúú, hát még tart a foci-vb, mennyire jó lenne azon keresztül nézni – de persze az index.hu-s stream nem ment – ami persze nem meglepő, egyrészt, mert ez gépen sem szokott működni, másrészt, mert az elején direkt leszögezték, hogy a fifa szabályozásai miatt a stream mobilokról nem nézhető.

Persze itt még nem adtam fel, találtam egy másik oldalt, de ott meccs híján csak reklámok jöttek be – azt hiszem a maradék két meccsre talán már nem érdemes ezzel szenvedni, hiszen mind a bronzmeccset, mind a döntőt valahol nagyobb kijelzőn szeretném élvezni.

Gondoltam akkor befejezem a foci-körutat, felnéztem Nemzeti Sport Onlinera is. A videók itt se mentek, de legalább nagyon szép reklámokat kaptam – indokolatlanul sok flash reklám van ezen az oldalon.

A következő ötletem a játékok volt, ezt elég hamar feladtam, a kedvenc játékom, a Robot Unicorn Attack közölte velem, hogy hoppá, iPadről vagy? Akkor irány az App Store. Játszható flash játékot nem találtam – mert ha volt is, ami elindult, nem jutottam tovább a karakterkreáláson – nem tudtam előhozni a billentyűket akkor, amikor kellett volna, az egérnyomást is nehezen érzékelte – egy szó mint száz: a játék nem pálya, de nem is gondoltam soha, hogy az lesz.

A harmadik, ami még jó lehetne, az a különböző honlapot megjelenítése. Először itt is egy kisebb hibába futottam bele: a telenor honlapját szerettem volna megtekinteni, de a nagy a flash logó belelógott a menüsorba. Utána a Művészetek Palotájánál viszont tökéletesre vizsgázott az iFrash: ahogy azt a képen is láthatjátok, tökéletesen megjelenítette az oldalt, sőt, utána kattintani is lehetett: elérhetővé vált egy eddig iTouch-on elérhetetlen oldal. A következő áldozat a DonPepe pizzéria honlapja volt: itt is jól vizsgázott az iFrash – hiba nélkül jelenített meg mindent.

Tehát játékra alapvetően alkalmatlan szerintem az elképzelés – de szerintem a sok-sok ezer ingyenes App Store játék mellett ez nem is akkora probléma. Az, hogy sok videot nem tudunk megnézni, már inkább zavaró – ezen viszont tapasztalataim szerint az iFrash is csak kicsiny mértékben változtatott. Viszont azokban az esetekben, amikor egy honlap valamilyen szerkezeti egységként használja a flasht – tehát iFrash nélkül megtekinthetetlen az oldal – nagyon jól tud jönni. De az az igazság, hogy ezt a három oldalt is úgy kerestem, hogy fú, most akkor hol tudnám tesztelni a flasht – nekem az elmúlt kicsivel több, mint két év során talán még egyszer sem hiányzott…