Mi is az a jailbreak?

Egyre többet kérdezgetik azt, hogy mi az a jailbreak, mik az előnyei, hátrányai, hogy is van a garancia, gondoltam, összefoglalom akkor kicsit.

A jailbreak egy olyan folyamat, amely lehetővé teszi, hogy akármilyen programot, scriptet futtassunk a Touchon, mert eredetileg csak az Apple által engedélyezetteket lehet. A legtöbben a tört programok telepítésének lehetővé tételére használják, én inkább úgy gondolok rá, mint a lehetőségek kibővítésére, mert szeretem, hogy akármit meg tudok csinálni a készülékemmel.

Tört programok telepítésén kívül a legtöbben még a kinézet változtatására, és egyéb kényelmi és hasznos funkciókra (pl. SBSettings LockCalendar) használják. Továbbá az iPhone-oknál a függetlenítéshez is szükséges. Tehát mindenki gondolja át, hogy neki erre szüksége van-e. Szerintem az Apple most már elég sok lyukat befoltozott, de attól még elképzelni sem tudom, hogy ne törjem fel a sajátomat.

Azzal, hogy jailbreakelsz, még nem veszítesz garanciát. SŐT, ha jailbreakelt eszközt viszel szervizbe, elfogadják, szervizelni is fogják, de 100%, hogy mire visszakapod, már a (lehetőség szerinti) legfrissebb OS lesz rajta. Egyedül az iPhone-ok esetében az áll fenn, hogy a T-Mobile nem fogadja el a jailbrekelten beadott készüléket. Ők rendszeresen balhéznak emiatt. Összességében, míg iPod-od vagy iPad-ed van, jailbreakelheted, ahogy akarod, ha bármi baj lenne vele, a garancia még él.

Természetesen a jailbreaknek még számtalan felhasználási módja van, pontosan ez a lényege is: a Touch teljes kihasználása, hiszen ezáltal a lehetőségek szinte végtelenek. Maga a törés most már szinte végtelenül egyszerű.

Te mire használod leginkább a törést?

18 thoughts on “Mi is az a jailbreak?

 • 2010. June 19. at 20:59
  Permalink

  Én azért jailbreak-eltem a touch-omat, hogy ne kelljen megvennem a játékokat. Játékok kívül egyéb programokat nem nagyon használok, szeretnék a közeljövőben egy iPhone-t arra viszont már rakok majd fel tört navi programot és egyéb hasznos progikat is. Nagyon örülök, hogy létezik a JB.

 • 2010. June 19. at 21:44
  Permalink

  cydiás app ami _kötelező_ (értsd: KÖTELEZŐ):

  ….

  bmeg elfelejtettem a nevét, vmi volume button extender, arra jó, hogy a hangerőállító gombok hosszú nyomásával lehessen számot léptetni, mind2 gombbal pause. nem értem miért nincs benne alapból…

  további cydiás progik, amiket használok: roqyBT, updatr, iBlank, backgrounder+proswitcher (először kételkedtem, de nagyon hasznos: reggel mikor megyek wc-re, elindítom a byline-t, és amíg szinkronizál és cache-el, megnézem a leveleket), uMonitor (ha muter szól hogy szaggat a skype-beszélgetés, bárhonnan kilőhetem a torrentletöltéseket a gépemről), fontswap, ifiverows, categories+categoriesSB, ja és persze SBSettings.
  majd elfelejtettem: winterboard és snowcover.

  ..basszus nem is gondoltam h ilyen sok… köszi minden reverse-engineernek, sauriknak, és a cydiás fejlesztőknek!

  ja és jb-nek köszönhetően ilyen kis szerethetőre meg lehet csinálni: http://3ati3.deviantart.com/art/Suave-iPod-165686468?q=1&qo=1 ;)

 • 2010. June 19. at 21:49
  Permalink

  ja és appstore-os játékokat is szoktam tölteni, de amelyik tetszik, azt megveszem.

 • 2010. June 19. at 22:02
  Permalink

  a hangerős dolognak megkereshetnéd majd a nevét, szívesen kipróbálnám :)

 • 2010. June 21. at 09:40
  Permalink

  Engem csak az érdekel, hogy a most vásárolt (MC széria számos) készülékemhez lesz-e törés. Persze biztos lesz valami, csak érdekel, hogy mikor is :D

 • 2010. June 21. at 09:42
  Permalink

  Amúgy én is csak tört alkalmazásokhoz használom a törést, de azokat később megveszem. :D
  Semmi csicsa, bár a a snowcover-rel már régóta szemezek :D

 • 2010. June 21. at 10:18
  Permalink

  @3aTi3: a glov poid is hasonló én azt hadználom

 • 2010. June 21. at 13:38
  Permalink

  Hát, leginkább multitasking (backgrounder, és circuitous). Meg ingyenes app store appok :D. De néhány téma is be van állítva. Persze SBSettings és társai. De még többek között magyarítás, Veency (tom pc-ről irányítani), safari download manager (hogy tudjak letölteni), auto silent (órán ne legyen hangja), Categories, five icon dock, ibluenova (hogy tudjak fájlokat küldeni), ifile (a fájlok rendezésére), iclassic (ipod classic nézet a zenéhez), infiniboard (hogy ne csak oldalra lehessen scrollolni), ispeedtouched (wifi crackelő), pdanet (wifikártyaként lehet használni), quickscroll (hogy gyorsan is lehessen scrollolni), roqyBT (bluetootos GPS vevőkhöz), Windoze (windows itouchra!!!), yourtube (hogy tudjak videót letölteni)…

  Szóval nem tudom hogy lennék meg nélküle. :D

 • 2010. August 26. at 16:35
  Permalink

  Hali!
  Egy olyan problémám lenne, hogy kaptam egy iPod touch 3. generációs 8 gigabájtos készüléket, ami jailbreakelve van. Amikor csatlakoztatom a számítógéphez, akkor elkezd betölteni az iTunes, azonban kb. 20mp után (még mielőtt betöltött volna) egyszer csak újraindul a számítógép. Ez sajnos azt is meggátolja, hogy az ipodot “resore”-oljam azaz visszaállítsam a szoftverét. Valami ötlet arr, hogy tudnám csatlakoztani az készüléket úgy hogy ne induljon újra a számítógép? Vagy esetleg le tudom törölni a jailbreaket úgy is hogy nem tudok iTunesra csatlakozni?

 • 2010. August 26. at 19:01
  Permalink

  Ha azon a gepen probalom amin van itunes akkor ujraindul, most viszont kiprobaltam egy laptopon is amin nincs itunes es ott nem indul ujra sot tolti is az ipodot. Lehet hogy az a baj h a legujabb itunest hasznalom?

 • 2010. December 26. at 21:25
  Permalink

  fura, mert ipodszerviz.com-ot felhívtam hogy rossz, nem garanciába akartam megjavíttatni, megkérdezték hogy van-e rajta Cydia………………………………… szal nemhinném hogy elfogadják.

 • 2011. January 07. at 17:20
  Permalink

  Sziasztok!
  Azt szeretném megkérdezni, hogy (még nincs iPodom, de majd szeretnék egy 4g, 32gb.t) tehát ha telepítem rá a Cydia-t, akk valahonnan tudok letölteni rá GPS szoftvert ???
  Köszi

 • 2011. January 07. at 18:30
  Permalink

  elméletilag ja…
  gyakorlatilag nekem nem működött… :/

 • 2011. January 07. at 21:40
  Permalink

  @Taurus15: külső bluetoothos gps-vevő kell, és a roqybt nevű cydiás progi, asszem 8 euró. utána már használhatsz gpst a navigációs programban (amit természetesen pluszba kell beszerezni, de apptrck-ről tölthető)

 • 2011. January 08. at 18:56
  Permalink

  Sziasztok!

  Nemrég megkaptam 4g itouchom és érdekelne mire jó PoNtOsAn a JB.Mert foggalmam sincs és ha megértem és persze szükségem is lesz rá akkor abban is kéne hogy tom megcsinálni?… Aki ért hozzá írjon emailemre berivok@citromail.hu PLS segítsetek!

  Előre is kössz

  Bricye

 • 2011. March 08. at 20:02
  Permalink

  AZ a kérdésem lenne h amikor lesz 4.2.1-re JB az ki lesz majd írva nagy betűkkel az oldalon? :)

Comments are closed.