iPhone 4 vélemény

Hetekkel el vagyunk maradva a WWDC-ről (miről nem?), így nem igazán szeretném újra leírni, hogy mik lesznek, sokkal inkább kis véleményt formálnék az ott elhangzottakról – főleg, mivel várhatóan majd a következő generációs Touch-ok is a most bejelentett technológiákat fogják használni. Van sok apróság, amiről nem is beszélnék most (FarmVille, iBooks update, ilyenek) – sokkal inkább az iPhone 4-ről.

Véleményem szerint eljutottunk egy szintre, ahol hardwareileg nem igazán van hova fejlődni. Az iPhone 4 megkapta az iPad processzorát, gondolom szemkápráztató sebesség lesz. Persze még lehet erősebb processzort meg több memóriát belerakni – de minek? Kiváncsi vagyok, a Motorola bejelentett két gigahertzes telefonja mennyire lesz használható. Mert a helyes szó a használhatóság, egy ekkora kijelzőn nem igazán fogunk tudni ennél is komplexebb dolgokat csinálni. Az Apple most feladta a labdát, bár egész biztos vagyok benne, hogy a többi mobilgyártó is viszonylag gyorsan utol fogja őket érni órajelekben. A kérdés, hogy használhatóságban is feltudják-e venni a versenyt velük? Az Androidnak vannak szimpatikus húzásai, de egyelőre nem igazán tudtak elbizonytalanítani azzal a kijelentésemben, hogy ha telefon, akkor iPhone.

Ha már a kijelző, retina display. Ez tipikusan olyan dolog, amit látni kell, hogy igazán véleményt lehessen róla formálni. Szerintem eddig sem volt semmi gond a kijelzővel – ettől még persze egészen biztos jobb az iPhone 4-é – de erről majd akkor fogok tudni érdemben nyilatkozni, ha egyszerre látom mind a két telefont egymás mellett. A kameránál inkább behozták a lemaradást, az öt megapixeles, HD videó felvételre képes kamerák eddig is elterjedtek voltak. Hasznos dolog, de van egy határ, ami fölött meg nem számítanak a megapixelek.

Az iPhone felért a mostani okos telefonok csúcsára. Kérdés, innen hogyan tovább? Szerintem innentől valami forradalmi újítás kell majd a továbbhaladáshoz, nem lesz elég a sok apróság. Én egyelőre két irányt látok, az egyik az akkumulátor (nyilvánvalóan), a másik pedig az ár. Mert szerintem lenne keresete egy rendesen használható, de kicsit gyengébb teljesítményű telefonnak a piacon.

(tényleg pár szó csak a blogról. Ha van időm, írok, ha nincs, nem, már túl vagyok az ígérgetésen. Mint látjátok, időről időre jön valaki, aki azt mondja, hogy segít, de írnak egy-két postot és eltűnnek. Ez nem túl nagy újdonság. A pár napos kimaradásért elnézést kérek, én hibám volt. Annyit viszont mondhatok, hogy ha megint több időt tudok erre szánni, akkor a kommentek sokkal komolyabb moderációt fognak kapni. Inkább legyen kevés, de értelmes hozzászólás, mint sok, de olyan, amiről már írtam, vagy egyszerűen off. Ennyit szerettem volna).

6 thoughts on “iPhone 4 vélemény

 • 2010. June 18. at 19:08
  Permalink

  Magyarországi megjelenés az szeptember, v jöhet nálunk már júliusban?

 • 2010. June 18. at 21:52
  Permalink

  @csiga: szerintem szeptember-október, de akár később is lehet mert itthon még nincs micro sim :S

 • 2010. June 18. at 22:49
  Permalink

  de, T-mobile-nál már van micro sim, és mivel egyedüli forgalmazók, ezzel túl sok baj nem lehet. Itthoni megjelenés őszre várható.

 • 2010. June 20. at 17:38
  Permalink

  Én személy szerint annyit fűznék ehhez az iPhone 4 dologhoz, hogy mégis mennyire nagy dolgokat tettek az asztalra, hogy a HTC már a 3Gs idején belepakolt mindent a HD2-be.
  http://mobilarena.hu/teszt/htc_hd2_mikor_koppan_az_all/eloszo_tartozekek.html

  Hatalmas kapacitív kijelző, 1Ghz-es processzor, gyönyörű személyre szabható felhasználói interface, nyílt rendszer, iránytű, villanóval ellátott touch focus-os kamera, használható GPS (nem olyan 3G szerű késleltetős) stb. Akit érdekel járjon utána. Elég csalódott vagyok az Apple-ben és mégis annyira jó minden amit csinálnak és ahogy csinálják. Nagyon jók a PR-osaik…
  Vannak sokkal jobb dolgok az Apple készülékeknél és az ember mégis inkább az i cuccokra vágyik, a fene se tudja, hogy miért.
  Üdv!

 • 2010. June 20. at 20:34
  Permalink

  @ex iTulaj:

  Lehet, hogy van amiben más telefonok jobbak, de az iOS-t szerintem senki nem tudja leverni, főleg nem a HD2 WinMo rendszere. Én egyértelműen az iOS miatt szerettem bele az iPhone-ba. Marhára nem érdekelt, hogy eddig nem volt benne előlapi kamera mert úgysem használom, és, hogy a főkamera minősége sem a legjobb, mert nem iPhone-al fogom megörökíteni a nyaralásomat, vagy egyéb fontos eseményeket. Ami a GPS-t illeti vehet valaki akár 600e Ft-os telefont is azzal sem fog úgy navigálni mint egy konkrétan arra a célra gyártott eszközzel.

 • 2010. July 04. at 13:08
  Permalink

  Én leginkább arra lennék kíváncsi, hogy mennyire fogja jótékonyan befojásolni a 3gs iphone árát a hazai megjelenéskor. Remélem jelentősen kedvezőbb áron lehet majd hozzájutni az elődmodellhez…

Comments are closed.