iPod Touch 2G 3.0 teszt – írta Cenzi

Cenzi szólt, hogy már tesztelte az új OS-t egy 2G-n, és, hogy nyugodtan vegyem át a postot. Megtettem. Köszi :)

Már az előző bejegyzésben céloztam rá, hogy a tulajdonomban lévő iPod Touch 2G 3.0-ás béta szoftverrel rendelkezik. 24 óra használat után merem állítani, hogy majdnem minden újdonságot megismertem rajta és remélem, hogy ezek mind a végleges változatban is megtalálhatóak.

HomescreenKezdeném a legszembetűnőbb funkcióval, az új kereső homescreennel.

Ez alapjából véve egy kereső szolgáltatás, amely az ipod/iphone tartamában keres. Az alap kezdőlaprál egy baloldali tapizással vagy egy középső gombnyomással lehet eljutni ehhez a menüponthoz.

Amiben biztosan kereshetsz:

– médiafájlok (zene, videó stb)
– jegyzetek
– kapcsolatok
– e-mailek
– naptár

A Contacts menüpont alatt ami változás történt, hogy a nevekre rátapizva egy “Share Contact” menüpont jelenik meg, amivel a kontaktokat egy e-mail segítségével bárkinek el lehet küldeni.
Egy érdekes menüpont a “Text Message”, aminek konkrét funkciója nincsen – majd lehet később kiderül, hogy mi is ez a pont.

Bluetoothimg_0008

Settings menüpont egy kicsit komplexebb. Itt több apróbb változás történt. A legérdekesebb a General menüpont alatt található, hiszen megjelent a Bluetooth. Az Apple ebben a verzióban engedélyezte a bluetooth chip használatát – véleményem szerint a sok új bluetooth termék-szerződés miatt. Nos, én megpróbáltam egy bluetooth headsetet felismertetni vele, de sikertelen volt. A Nokia 6500 slide telefonommal sikerült párosítani viszont kapcsolódni nem engedte illetve a W660-as Sony Ericssonnal sikeresen létesített kapcsolatot.
A kapcsolat ebben az esetben csak audió átvitelt engedélyezett, úgyhogy nem teszteltem tovább ezt a funkciót.

Változás, hogy a Music menü alatt egy “Shake to Shuffle” pont jelent meg. Ez arra jó, hogy megrázod, és összekeveri a számokat a véletlenszerű lejátszáshoz.
A Safari beállításai alatt az AutoFill funkció jelent meg. Ez arra jó, hogy a Safari megtudja jegyezni a felh.nevet és jelszót az oldalakon.

Megjelent a régóta hiányolt funkció: a Copy, Paste… no meg a Cut is :)

YouTube Maps

A YouTube alkalmazás nagyobb frissülésen esett át. Nos, most el kell szomorítanom azokat, akik torrent oldalról töltötték le a 3.0-ás rendszert, hiszen számukra ez a funkció nem elérhető – persze, ha nem regisztrálják a készüléküket a dev-rendszerbe.
Újítás, hogy a YouTube azonosítónkkal bejelentkezve elérhetőek a feliratkozásaink, osztályozhatóak, kommentelhetőek vagy megjelölhetőek a videók. Hátránya az alkalmazásnak, hogy nagyon sűrűn lefagy.

Maps újításai közé tartozik, hogy végre működik a városnéző funkció :) A Stocks alkalmazásnál pedig megjelennek az újabb hírek.

Calendarimg_0002

Új szolgáltatás, hogy az alkalmazások nagyrésze elfordítva is működik. Ilyen a Notes és a Mail is. A Calendar pedig bővült az “Ability” ponttal és az “Invitees”-el, ahol meghívhatunk személyeket egy eseményhez.

Az érdekesség, amit találtam, az újabb nyelvekkel kapcsolatos. Ezekről a képmentésekről kinézhető, hogy milyen nyelvekre folyik a fejlesztés (megj.: a magyar nyelv ott van, viszont a szövegek jelennek még angolul jelennek meg)

img_0013img_0014

img_0015img_0016

Nagyon ígéretesnek látszik az új operációs rendszer, az új funkciók elég ígéretesek – szerintem sok ember pont ezek miatt törte fel a rendszerét – viszont a béta szépséghibái még bőven jelen vannak. Néha ok nélkül belassul a rendszer a bluetooth használatánál, lefagyások, stb. A funkciók egy része CSAK AKTIVÁLT FELHASZNÁLÓK SZÁMÁRA elérhető. Várjuk a végső változatot.

Megjegyzés: nem regisztrálom be senkinek sem a készülékét, felesleges kérni.

24 thoughts on “iPod Touch 2G 3.0 teszt – írta Cenzi

 • 2009. March 21. at 13:23
  Permalink

  azt nem igazán értem, hogy akkor 3.0ás szoftver touch tulajoknak hogyan lesz elérhető. és mit tesz az, hogy aktivált felhasználók?

 • 2009. March 21. at 13:35
  Permalink

  @baurn: nagyon egyszerű… ha majd kijön annak idején a 3.0 final, akkor azt majd kezelésbe veszi a Dev Team, és feltöri. Mi meg jól letöltjük, és használjuk INGYÉ! kackackackac

 • 2009. March 21. at 13:49
  Permalink

  @ende:
  Úgy legyen! Remélem ők sosem válnak angyallá, és nekünk fognak dolgozni, segíteni :P

 • 2009. March 21. at 14:08
  Permalink

  @igali: nem tudom miről beszélsz, mindegyik dev team tag angyal :D

 • 2009. March 21. at 14:27
  Permalink

  ÁMEN :D

 • 2009. March 21. at 15:33
  Permalink

  nekem annyira mindegy, youtube-ra úgyis mxtubeot fogok használni, de persze lesz, aki ezt sajnálni fogja…

 • 2009. March 21. at 16:37
  Permalink

  gyerekek ez sztem király lesz!A bejelentésnél nem voltam annyira hasra esve, de most ahogy használat közben mutattad, vannak olyan király apróságok, amiket eddig hiányoltam!

 • 2009. March 21. at 16:44
  Permalink

  Engem leginkább a landscape mozgat meg…

 • 2009. March 21. at 20:08
  Permalink

  Cenzi, mennyibe fáj forintosítva egy devkit-es account? Ill. ha van egy devkites accountod, akkor mennyibe készüléket tudsz hivatalosan beregisztrálni alá, és milyen feltételek mellett? (Bocsi a sok kérdés miatt, de Apple oldalán sem találtam erről infót)

 • 2009. March 21. at 22:42
  Permalink

  A fejlesztői csomagot csak Mac OSX-en veheted igénybe, nincs Windows-os változata. A fejlesztőknek pedig a belépés 99 USD (forintban nem írom, mert a mostani deviza-változásokat követni nem lehet).
  100 készüléket enged beregisztrálni, de: ha csak a kipróbálás miatt fizetnél elő, akkor nem éri meg, nagyon instabil még a rendszer és a downgrade sem egyszerű, ha tényleg be van regisztrálva a kütyüd.

 • 2009. March 21. at 22:45
  Permalink

  @Cenzi: Bevallom őszintén, inkább üzleti szempontból regelnék be egy devkit-re (Mac OSX meg mondjuk laptopra, alternatív megoldásként) és az alám való beregisztrálást meg értékesíteném :P

 • 2009. March 22. at 00:29
  Permalink

  @ende: én értem de ha mondjuk nem lenne dev team akkor mindenkinek meg kéne venni? És akkor mennyi lenne?

 • 2009. March 22. at 02:47
  Permalink

  Nem kell majd megvenni és vszleg feltörni se… A 2.1-es (vagy melyik) is pénzbe kerülös volt elméletileg, aztán én is egy netröl leszedett (de nem feltört) verziót raktam fel.

  Amúgy nem itt volt róla egy cikk, hogy azért kerül csak a Tuccsra pénzbe, mert valami amerikai törvényi szabályozás (==jogi hülyeség :)) miatt _muszáj_ az apple-nek pénzért adnia?

 • 2009. March 22. at 09:06
  Permalink

  nem muszáj nekik, mert édekes, szifonra ingyen van… ráadásul jogilag hogyan különböztetnéd meg pl a 2.2-t a 3.0-tól?

 • 2009. March 22. at 14:07
  Permalink

  A leleményeseknek teljesen mindegy, hogy fizetni kell-e az új szoftverért vagy sem. Aki nem ért ahhoz, hogyan kell DFU módba rakni a készüléket, az szerintem inkább kifizeti a 9.95 dollárt, minthogy attól féljen, hogy téglát gyárt a touch-ból.

  Azzal nem értek egyet, hogy miként tesznek különbséget a készülékek között – állítólag az 1G-s iPhone nem képes az MMS-re, viszont jailbreakelve igen… végülis teljesen érthető, hogy arra ösztönöznek, hogy az újabbat vegyük meg, de ennyi pénzért (mármint az iPhone ára), én elvárom, hogy a maximumot hozzák ki a készülékből.

 • 2009. March 22. at 14:49
  Permalink

  @Cenzi: “miként tesznek különbséget a készülékek között” – más a firmware a négy különböző eszközre, abban egész egyszerűen ez nem lesz benne, ennyi.

 • 2009. March 24. at 18:40
  Permalink

  @DarkEvil: ha bereggelsz egy dev.acc-ra, akkor ott el kell fogadnod a mindenféle feltételeket, amikben többek közt tuti az is szerepel, hogy nem értékesítheted a “slot”-jaidat. de kérdezzük meg Cenzit, neki van, és ahogy a cikk végén olvashatod, el is zárkózik a dologtól.

 • 2009. March 24. at 19:23
  Permalink

  @Jadeye: Az egy dolog, hogy ő elzárkózik, de a Google reklámoknál is megvan határozva, hogy utalást sem tehetsz arra, hogy ha támoghatni akarnak kattintsanak a reklámra, stb. DE mégis mindenki írja. Persze a két dolog nem egy és ugyan az, DE ha ezzel bebuknék, stb. akkor meg is érdemlem :)

 • 2009. March 24. at 23:15
  Permalink

  Én is feltettem az iPodomra a 3.0-t, nekem 1G van, eddig minden nagyon jó és szép, gyorsabbnak is tűnik, csak tele van buggal.. Pl az imént a weather ablak úgy szimplán elszállt. :D Néha-néha beszaggat egy pillanatra a SpringBoard, de ez elviselhető szerintem.

 • 2009. March 26. at 17:52
  Permalink

  Azt meg tudnád írni h ha nem regisztráltam akkor hogy lehet restorolni?

 • 2009. March 26. at 20:11
  Permalink

  Amikor az iTunes-ra rádugod az iPodot, felül a status bar-on elkezdi ellenőrizni az Apple ID-det. Ezt szakítsd meg gyorsan, vagy a másik megoldás, bontsd a netkapcsolatot míg szinkronizálsz, így kijátszható.

 • 2009. March 26. at 21:31
  Permalink

  Nagyon köszi úgy néz ki sikerül!

 • 2009. March 26. at 21:44
  Permalink

  Kérlek most azt írd meg hogy hogyan rakjam rá vissza a 2.2.1-es szoftvert?

 • 2009. April 02. at 21:10
  Permalink

  Egyes híresztelések szerint a következő iPhone OS kiadásában benne lesz a Flash támogatottság (habár nem teljes értékű szoftver lesz, köszönhetően különböző licenszeknek…)

  Boldi: 1, Dugd be az iPodot a gépbe és lépj DFU módba, de iTunes ne fusson! 2, Miután DFU módban elindult az iPod, indítsd el az iTunes-t, majd az Apple oldaláról letöltött ipsw fájlot töltsd be manuálisan (iTunes-ban kattints a restore gombra, miközben nyomva tartod az alt gombot majd a felugró ablakban kiválasztod az ipsw fájlt).

Comments are closed.