VNC on iPod Touch, részletes leírás

Mi is az a VNC? Lényegében a számítógép távoli vezérlésére jó, ami nagyon hasznos lehet, ha 1: nem akarunk felkelni a fotelből, hogy filmet/zenét váltsunk 2: valami olyant kell elintéznünk, amihez kell a saját gépünk (én küldtem már el fontos dokumentumot magamnak mailben VNC segítségével).

Touch-ra egyre több és több kliens van, én most azt írom le, hogy gépen mit kell csinálni, hogy működjön minden (én spec. most Jaadu VNC-vel fogom csinálni, de kinek a papné – van free VNC is…), Először csak helyi hálózaton belül, majd az interneten keresztül fogom leírni. A leírás alapvetően Vista alatt készül, de XP-nél sincs nagy módosítás, majd jelzem. (TIPP: vegyük fel a TightVNC parancsikonját az indítópultba, hogy elinduljon a gép indításakor automatikusan!). Van Youtube videó is, az belevesz még egy-két dolgod, de ha valakinek az kell.

Amire szükséged lesz:

 • TightVNC (link)
 • VNC kliens Touch-ra (pl: Jaadu VNC, link)

VNC helyi hálózaton:

Töltsd a TightVNC-t (link), majd álljunk neki telepíteni. Amikor a képen látható résznél vagy, aki XP-n van, az jelölje be az összeset, aki viszont Vista-t használ, az szedje ki a pipát mindenhonnan!

Mikor befejezte a telepítést, indítsuk el a programot (XP alatt elvileg automatikusan elindul). Ekkor elvileg ezt a képet látod:

Primary Password-nek adj meg valamit, nekem most az egyszerűség kedvéért itouch lesz. View-only password-öt is megadhatsz, bár én még nem használtam soha. Kattints az OK-ra. Most elvileg megjelent egy TightVNC ikon a tálcádon. Vidd fölé az egeret, és elvileg látni fogsz egy IP címet.

Most rakjál fel a Touch-ra egy VNC klienst (ajánlom: Jaadu VNC, link). Miután megvagy, “kattints” a jobb felső sarokban lévő “+” jelre. Ekkore elvileg a lenti képet látod (természetesen még nincs kitöltve). Töltük akkor ki: Name: ide azt adsz meg, amit akarsz, ez fog látszódni a továbbiakban a programban. Adress: az imént megnézett IP címet írjuk be ide. Password: az elején beálított primary password-öt másold be. Computer: állítsd át Windowsra. Menj be az Advened menübe, és a Colors-t állítsd át “Server Decides”-re (itt még állíthatsz egysmást, ki, hogy érzi). Miután kész vagy, kattints a “Connect”-re. Ekkor elvileg gond nélkül csatlakozik a gépedre.

Miután kész vagy, kattints a “Connect”-re. Ekkor elvileg gond nélkül csatlakozik a gépedre.

VNC az interneten keresztül:

Először is csináld meg, hogy működjön LAN-on, ez mindenképp kell. Utána forwardolni kell egy portot (5900) a routeredben a gépedre – ebben nem tudok segíteni, a google tud, én nem fogok, mert minden routeren máshogy kell – aztán nem ártana egy fix domain sem. Ezt legegyszerűbben és legjobban ezen az oldalon tudod megtenni. Utána Adressnek add meg a már bejegyzett no-ip domaint majd csatlakozz a gépedhez akárhol a világon.

12 thoughts on “VNC on iPod Touch, részletes leírás

 • 2008. September 27. at 16:59
  Permalink

  és ha routerem van és 3 felé van osztva a net akkor hogy tudok helyi hálózaton csatlakozni? mert az ip cimem ugy irja ki hogy elé ir 0.1.0.4 et , + IP cim…de igy se csatlakozik…valaki segítsen pls

 • 2008. September 28. at 14:41
  Permalink

  Hello! Kell valami még a géphez? Úgy értem valami BlueTooth vagy Wi-Fi? Vagy hogy van megoldva a kommunikáció? Na ez minden bizonnyal egy bugyuta kérdés…

 • 2008. September 28. at 14:47
  Permalink

  Kipróbáltam, megy, klasz.

  Morzsi! A touchod kell hogy wifin legyen a PC-d meg neten, mindegy hogyan.

  —>

 • 2008. September 28. at 14:51
  Permalink

  boy18: passz, hálózati beállításokkal kell valamit varázsolni

 • 2008. December 24. at 18:50
  Permalink

  Nekem nem jelenik meg semmilyen ip az ikon felett a helyi hálozatos cuccnál.. ötlet, hogy miért nem?

 • 2008. December 24. at 18:57
  Permalink

  ötletem sincs :o

 • 2009. January 16. at 21:57
  Permalink

  Valaki meg tudná mondani, hogy jobb gombozni hogy lehet? Egyszer véletlenül sikerült, de nem tudom hogyan.

 • 2009. January 16. at 23:02
  Permalink

  ill elég csak egyszer is két ujjal, lecsekkoltam.
  (elözö kommentemet ha vki tudja törölheti)

 • 2010. August 24. at 11:34
  Permalink

  Nekem olyan kérdésem lenne, hogy meg lehet-e azt oldani, hogy ami gépen van progi (Tight VNC) automatikusan induljon a windows indulásakor, és a legfontosabb lenne, hogy tálcán ne legyen látható?

 • 2010. August 24. at 11:56
  Permalink

  @Lacko: Automatikus indulásként húzd be az indítópultba, az, hogy a tálcán meg ne látszódjon csak úgy lehet, hogy 1, van rá funkció, hogy csak jobb alul kis ikonként jelenjen meg, azt meg már el tudod rejteni a megjelenítési beáll. között.

 • 2010. August 24. at 12:12
  Permalink

  Köszönöm a gyors választ.

  Még az lenne a kérdésem, hogy a megjelenítési beállítást hol találom?

 • 2010. August 25. at 22:19
  Permalink

  ez nagyon király! de ez bárhol működik vagy csak addig ameddig a routernek a hatótávolsága van?

Comments are closed.