Vendégblogger: Quake4iPhone Multiplayer – hogyan? – írta MeRziX

A quake4iphone meglepően élvezetes multiplayerben, de egy picit trükkös rábírni, hogy játszhassunk, billentyűzet híján. Szerencsére Malu05 rájött, hogy egy soros scriptecske segítségével meg lehet oldani, én meg átírtam, mert szét voltak dobálva a fájlok, és nem lehetett single playerben játszani.
A könnyű megvalósítás érdekében csináltam nektek egy kis packot, amiben benne van minden, ami kell.
  1. töltsd le a zippet (link)
  2. ssh-zd fel az Applications mappába úgy, ahogy van
  3. az /Applications/quake4iphone.app/online/quake.cfg -be kell beírni az IP-t amire csatlakozni akarsz (servert még nem lehet csinálni)
  4. a játékot a “-game online” opcióval indítsd
  5. GL&HF
A pack továbbá tartalmaz egy normális config filet, amivel lehet menteni/fegyvert váltani, és van benne egy team fortress is (“-game TF” el lehet indítani) de ez egyenlőre teszt jellegű, és eléggé játszhatatlan. Ha van valami kérdésed, írd csak le a kommentek közé, vagy írj mailt: merzix kukac gmail pont com, válaszolok amint tudok.
Kiegészítés by @thingol:
MeRziX sajnos lehagyott a leírásból pár dolgot, így ezekre még kitérnék, de a munka oroszlánrésze az övé, a respect neki megy.
Az online mappában van egy quake.cfg fájl, ott lehet átírni az ip-t, hogy melyik serverre csatlakozzon (itt találtok online servereket), azt a fájlt kell átírni gTxtEdit-tel (elérhető Cydia-ból). Mivel a gTxtEdit-nek még nincs user interface, ezért minden alkalommal manuálisan kell bepötyögnünk a fájl elérhetőségét. Ez eléggé bonyolult, így egy kis trükkhöz folyamodunk, egy ún. link-et hozunk létre a fájlhoz.
  1. Lépjünk be az iPod Touch-ba WinSCP segítségével. Látunk majd alapból pár linket (etc, tmp, User). Keressünk egyet, amit idáig nem használtunk (pl. tmp). Jobb klikk rá, majd Edit Link. A kijelölt részbe másoljuk ezt be: /Applications/quake4iphone.app/online/quake.cfg .
  2. Most nevezzük át a fájlt mondjuk a.cfg -re (jelöld ki és F2).
Most, ha elindítod a gTxtEdit-et, már elég annyit beírnod, hogy /a.cfg – és máris megnyitja a kérdéses fájlt. Most a meglévő IP helyére beírjuk a csatlakozni kívánt server IP címét, majd elindítjuk a játékot a -online funkcióval.
Ha hálózaton szeretnénk játszani, akkor két dolgot tehetünk: először is, hostolunk servert a gépünkről (Quake I PC-re), majd a fent említett módszerre csatlakozunk a serverhez – vagy, ha két Touch között szeretnénk játszani, akkor megnézzük az egyik Touch IP címét, majd azt a Touch-ot elindítjuk sima, single player módban. A menüben kiválasztjuk a Multiplayert, New Game, majd TCP IP, oké, és Begin Game. Majd a másik Touch-csal a fent leírt módon beírjuk az imént kinyert IP címet, majd elindítjuk a játékot az online cmdline-nal. Sok sikert, és jó játékot!
Örömmel üdvözölnénk egy magyar iPhone/iPod Touch Multiplayer Quake servert, ahol összemérhetnénk a tudásunkat, de csak és szigorúan Touch-ról illetve iPhone-ról. Akinek ilyet hostolni kedve és lehetősége van, írjon mailt az itouch.hu kukac gmail pont com e-mail címre.