Megéri upgradelni 2.0.1-re?

Már többen kérdezték régebben is, már itt is, szóval úgy gondoltam, megér egy hosszabb eszmefuttatást a téma. Mivel már a legújabb firmware-t is tudjuk jailbreakelni, ezért nincs túl sok akadálya az upgradelésnek. De haladjon sorrendben.

Ha már 2.0-án vagy, akkor az upgrade nem egy nagy dolog, de számos bugot, hibát kijavít. Backuppal, restore-ral együtt is az egész jailbreak megvan 1-2 óra alatt, és te közben nyugodtan csinálhatsz mást is. Konkluzió: ha 2.0-án vagy, szerintem upgradelj 2.0.1-re.

A 2.0 egy igen nagy volumenű fejlesztés, megjelent az App Store, aminek a segítségével programokat tudunk vásárolni a Touchra. Ezeket viszonylag hamar feltörték, így most már több, mint kétszáz (a kétszáz legfontosabb talán) elérhető már ingyen is.

Mivel is több a 2.0, mint az 1.1.4? 1.1.4 alatt Installer volt az, amivel fel tudtuk rakni a mások által ingyen, mókából, hobbiból készített alkalmazásokat. Ezek hol jók voltak, hol kevésbé. Az 1.1.4 sztár app-jai 2.0-án már csak az App Store-ból érhetőek el, és ezért senki sem hibáztathatja a készítőket: ki ne akarna pénzt kapni a több napos, hetes kemény munkájáért? Az 1.1.4-ről “átemelt” alkalmazások túlnyomorészt már fel lettek törve, így azokat fel lehet rakni ingyen.

Viszont azzal, hogy az appokkal a készítők ténylegesen pénzt szereznek, megjelent egy plus, hatalmas motiváció. Emiatt az áthozott programok még jobbak lettek, még kevesebb lett a bug – és persze jött irtózatos mennyiségű új alkalmazás. Most, ha jól tudom, cirka 2500 app érhető el App Store-ból, szemben az Installer akkori maximum százával.

Sokkal szinvonalasabbak lettek a játékok, egyértelműen szebb a grafika, jobb a játékélmény – sőt, még a választék is nagyobb. A programok ugyan korlátozva vannak az Apple által kiadott SDK miatt, a legnagyobb korlátozás, hogy a programok nem futhatnak a háttérben, ezt a tört programok már régen tudják.

Ami viszont valahogy nem ment át az App Store rostáján, az egy idő után megtalálható lesz Cydia-ban vagy Installerben. Sajnos vannak olyan programok, melynek készítői úgy gondolták, hogy nem éri meg nekik a fáradtságot, ők ugyan nem fogják portolni a játékot az új firmware-re. Megesik sajnos ez is. Nekem összesen két app hiányzik 1.1.4-ről, a SkySMS, melynek segítségével freecall.com-on keresztül tudtam SMS-t küldeni, ha volt Wifi, és a Siphon, ami megint csak freecall-on keresztül működött, de telefonálni lehetett róla. Igen, Touch-ról telefonáltam, hallottam mindent, és bár beszélni nem tudtam, ha nyomkodtam a számokat, azt hallották.

Konkluzió: szerintem mindenképpen megéri upgradelni, mert bár ideiglenesen lemondunk valamiról, és 1.1.4 stabilabb is volt, viszont a 2.0 és az App Store a jövő. Egy szebb, jobb, letisztultabb jövő.